Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 dingen die je herkent als je uit een groot gezin komt

Bram
6 min read

1. Alles samen delen

Er is eigenlijk niets alleen van jou en alles wordt gedeeld. Denk maar eens aan kleding, speelgoed, boeken, slaapkamers en in een heleboel gevallen zelfs vrienden en vriendinnen. Gelukkig krijg je wel een eigen portie eten op je bord. Met een beetje geluk kun je zelfs een tweede keer je bordje volscheppen, als je broers en zussen tenminste wat voor je in de pan hebben laten zitten. Het valt voor je ouders namelijk meestal niet mee om goed in te schatten hoeveel eten er klaargemaakt moet worden voor zoveel mensen.

2. Nooit echt alleen zijn

In een groot gezin is het behoorlijk lastig om wat privacy te vinden. Zelfs niet op het moment dat je op het toilet zit. Er zijn namelijk altijd mensen in huis aanwezig: je broers, je zussen of hun liefjes. Dit betekent niet alleen dat zij je voortdurend voor de voeten kunnen lopen, maar ook dat je altijd iemand hebt om mee te praten. Naast praten vind je in een groot gezin ook altijd wel iemand om mee te spelen, te ravotten of om ruzie mee te maken.

3. Altijd leven in huis

Wanneer je in een groot gezin opgroeit dan weet je niet beter dan dat er altijd leven is in huis. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat hoor je mensen bezig zijn. Op bepaalde ogenblikken wordt het lawaai je zelfs wat te veel en verlang naar stilte en rust om je heen. Je kunt je echter niet terugtrekken in je eigen kamertje omdat je dat eveneens moet delen met een broer of zus. Alleen door de deur uit te gaan zul je tijdelijk wat rust kunnen vinden, mits er niet één of meerdere broers of zussen in je kielzog mee worden gestuurd.

4. Verwisselingen zijn normaal

Op momenten dat je ouders je roepen, is de kans behoorlijk groot dat zij zich in de naam vergissen. In plaats van jouw naam roepen ze dan die van een broer of zus. Als gevolg van dergelijke veelvoorkomende vergissingen heb je jezelf aangeleerd om op elke naam maar te reageren als er wordt geroepen. Pas als je ouders duidelijk hebben kunnen maken dat ze je niet nodig hadden, dan kun je weer verder met je bezigheden.

5. Vergelijkingen met broers en zussen

Niet alleen binnen het gezin wordt je regelmatig verwisseld met een broer of zus, ook daarbuiten zullen veel mensen je aanzien als een ander gezinslid. Of erger nog je alleen zien als de broer of zus van. Vaak vergelijken mensen je zelfs met een broer of zus. Zeker als één van hen een bijzonder talent heeft weten te ontwikkelen, zullen er altijd mensen zijn die hopen dat je diezelfde gave bezit. Dat je totaal andere interesses hebt dan je talentvolle broer of zus komt in de regel niet eens bij deze mensen op.

6. Verdeeldheid binnen het gezin

In een groot gezin worden dikwijls verschillende teams of bondgenootschappen gevormd. Over het algemeen betekent dat een groep die strikt doet wat papa en mama zeggen, tegen een deel dat juist wat rebels reageert. Daarnaast kan het gebeuren dat de ouders aan de ene kant, en de kinderen aan de andere kant zullen staan. Naar de buitenwereld toe vormt een groot gezin echter weer één enorm hechte groep waar geen speld tussen te krijgen is.

7. Vechten om een favoriete plek

In en rondom het huis, maar ook in de gezinsauto, zijn altijd wel een aantal favoriete plekjes te bedenken waar vrijwel iedereen het liefst zit. Wanneer je dus de beste plek wilt bemachtigen voor de televisie, of op de voorbank wilt plaatsnemen in de auto, dan dien je erg inventief te zijn. Je kunt bijvoorbeeld je toetje met een broer of zus ruilen voor dat perfecte plekje op de bank. Of de afwas van één van hen overnemen als je maar voorin mag zitten in de auto. Om op één van de meest favoriete plaatsen te belanden worden soms zelfs hele veldslagen uitgevochten.

8. Foto’s mislukken altijd

Een groot gezin op een foto vastleggen is niet zo simpel als het lijkt. Als je al een foto weet te maken waarop iedereen de ogen open heeft, dan gaapt er wel een broertje of zusje. Ook zal er altijd wel iemand zijn afgeleid op het ogenblik dat de foto wordt gemaakt. Een gezinsfoto ziet er om die reden dan ook altijd uit als één grote chaos. Niemand lijkt echt oog te hebben voor de camera. Behalve dat ene zusje dat altijd al fotomodel wilde worden en dus verzot is op fotocamera’s.

9. Geslaagde feesten

Zowel grote- als kleine feesten zijn binnen een groot gezin altijd een succes. Het gezin alleen is immers al groot genoeg om heerlijk te kunnen feesten. Wanneer je echter voor ieder gezinslid cadeautjes moet kopen, bijvoorbeeld omdat het kerst is, is een ware nachtmerrie. Bij voorkeur worden er dan ook lootjes getrokken om ervoor te zorgen dat niet iedereen meteen volledig platzak zal zijn na de feestdagen. Het onthouden van alle verjaardagen kan overigens vaak wel voor problemen zorgen. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd om zoveel data in zijn, of haar, hoofd te stampen. Een berichtje van je moeder doet echter vaak wonderen en wordt uiteindelijk niemand vergeten.

10. Grote leeftijdsverschillen

Als kind uit een groot gezin besef je erg goed dat er enorme leeftijdverschillen zijn. Het oudste kind woont al ruimschoots op zichzelf, terwijl de jongste telg net naar de basisschool gaat. Om die reden worden de oudere kinderen van het gezin ook vaak beschouwd als een soort extra vader of moeder. Voor je grote broer of zus kan dat echter ook betekenen dat een romantische ontmoeting wordt verpest. Lekker knuffelen met je lief als je kleine broertje of zusje ronddartelt, is immers niet wenselijk.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…