Met de volgende 10 tips kun je voorkomen dat je bloedsuikerspiegel diepe dalingen en hoge pieken laat zien. Een instabiele bloedsuikerspiegel kan immers uiteenlopende gezondheidsproblemen met zich meebrengen.
1. Langzame koolhydraten
Voeding met snelle koolhydraten, zoals aardappelen, brood, witte pasta en witte rijst, kan je beter van het menu schrappen. Uiteraard geldt dit ook voor suiker (dit zijn zelfs de meest snelle koolhydraten) en andere zoete snacks. Beter kies je voor voedingsmiddelen met langzame koolhydraten zodat de glucose geleidelijk wordt afgegeven aan je bloed en een insulinepiek wordt voorkomen.
2. Verminder stress
Stress zorgt voor een verhoogde productie van cortisol en adrenaline. Deze hormonen veroorzaken op hun beurt een verhoging van de insulineproductie en opslag van lichaamsvet.
3. Meerdere eetmomenten
In plaats van drie grote hoofdmaaltijden las je beter meerdere kleine eetmomenten in. Zo wordt een insulinepiek voorkomen omdat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
4. Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging, of beter nog sporten, laat je lichaam efficiënter werken. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel beter in balans blijven. Voorkom echter overmatige activiteit omdat anders een cortisolpiek kan ontstaan. Dagelijks een half uur stevig wandelen of fietsen, eventueel aangevuld met enkele keren per week een kracht- of cardiotraining, is prima.
5. Kaneel
Gebruik tijdens het bereiden van maaltijden regelmatig kaneel omdat deze specerij een gunstig effect heeft op je spijsvertering en je insulinereceptoren zal stimuleren.
6. Citroen
Citroen heeft een heleboel gunstige effecten op je bloedsuikerspiegel omdat deze de opslag van lichaamsvet kan voorkomen en je insulineniveau in balans kan optimaliseren.
7. Glycemische Index
Voedsel met een lage Glycemische Index heeft de voorkeur, terwijl je die met een hoge Glycemische Index juist moet vermijden. De Glycemische Index is de tijd die de koolhydraten nodig hebben om door je bloed te worden opgenomen. Op http://beleon.sexyfitnutritionchallenge.com vind je meer over de Glycemische Index van een heleboel producten.
8. Appel Cider Azijn
Appel Cider Azijn werkt in een vrij korte tijd bloeddruk verlagend. Vaak merk je binnen een week al verschil.
9. Gefermenteerde voedingsmiddelen
Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals augurk, yoghurt, kokosnoot en zuurkool, bevat een natuurlijk zuur die de glucoseopname in je bloed vermindert en de Glycemische Index van het voedsel dat je eet lager wordt. De glucose wordt dan geleidelijker door je bloed opgenomen zodat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft.
10. Aangepaste voedingssupplementen
Het is aangeraden een goed supplementen preparaat te gebruiken van een gecontroleerde firma die zuivere supplementen levert en de goede verhoudingen voorziet in vitaminen en mineralen. Onzuivere supplementen of ‘ondoordachte’ combinaties kunnen schadelijker zijn dan geen supplementen nemen.