Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 tips om osteoporose te voorkomen

Camille
3 min read

Osteoporose ontstaat wanneer meer bot wordt afgebroken dan opgebouwd. Dit leidt tot botontkalking. Dit betekent dat de hoeveelheid botweefsel in het lichaam vermindert, waardoor verschillende vervelende klachten kunnen ontstaan. Heel wat factoren spelen hier een rol, denk maar aan leeftijd, menopauze, roken, alcohol, te weinig calcium, onvoldoende beweging etc.

Osteoporose komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 vrouwen van 50 jaar of ouder heeft de aandoening, terwijl botontkalking bij mannen van 50 jaar en ouder ongeveer bij 20 procent voorkomt. Het is belangrijk de aandoening niet te negeren, maar hier voldoende aandacht aan te besteden zodat de ontkalking van de botten zo veel mogelijk voorkomen kan worden.

De gevolgen van osteoporose

Heb je osteoporose, dan zijn de botten extra kwetsbaar. Dit betekent dat je gemakkelijker een bot kunt breken, wat tot vele ongemakken leidt. Typische osteoporosebreuken zijn wervelindeukingen, polsbreuken en heupbreuken. Vooral een gebroken heup is een ernstige verwikkeling.

Osteoporose voorkomen: 5 tips

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om osteoporose te voorkomen.

Tip 1: Calcium

Calcium is heel belangrijk. Het zorgt voor de botvorming, zowel tijdens de groeifase als op volwassen leeftijd. Een evenwichtige voeding met voldoende gezonde zuivelproducten dekt reeds in veel gevallen de dagelijkse behoefte aan calcium. Soms is een evenwichtige voeding niet voldoende en is de inname van extra calcium noodzakelijk.

Tip 2: Vitamine D3 en magnesium

Deze stoffen zorgen ervoor dat het calcium dat je binnen krijgt, beter wordt opgenomen in het lichaam. Dit betekent dat je botten sterker worden, waardoor je minder kans hebt op osteoporose. Vitamine D wordt aangemaakt door je lichaam door de blootstelling aan zonlicht. Maar als je lichaam niet in staat is om deze vitamine in eigen behoefte te voorzien, dan kan een vitamine D-supplement noodzakelijk zijn.

Tip 3: Beweeg voldoende

Mensen die weinig bewegen, hebben meer kans op osteoporose. Door voldoende te bewegen ga je je botsterkte verhogen. Het wordt aanbevolen om minstens 30 minuten per dag in beweging te zijn. Dit betekent niet dat je moet sporten. Het kan reeds voldoende zijn om te wandelen. Wandelen is de ideale activiteit om osteoporose te voorkomen. Het belast de onderste ledematen, de heupen en de rug, zodat het bot daar wordt versterkt. Dit zijn de plaatsen waar we ook de meeste breuken zien ten gevolge van osteoporose

Tip 4: Beperk het alcoholgebruik

Drink je een of meerdere glazen alcohol per dag? Dan is dit zeker niet goed voor je botten. Alcohol belemmert namelijk de opname van calcium. Daarnaast verhoogt alcohol ook de uitscheiding van calcium. Dat komt omdat de nieren nu minder calcium terug opnemen. Vervolgens zorgt alcohol voor een verhoging van het cortisol hormoon, of stresshormoon. Dit hormoon remt de opname van calcium in de darmen, wat zwakkere botten als gevolg heeft.

Tip 5: Stop met roken

Net zoals alcohol, is een sigaret ook niet goed voor je botten. Het versnelt de botafbraak en vertraagt de botopbouw en heeft dus een nadelig effect op het ontwikkelen of verergeren van osteoporose.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…