Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 meest voorkomende problemen van een gynaecoloog

Bram
5 min read

De eerste keer naar de Gyneacoloog? Dat hoeft echt niet zo stressvol te verlopen…

1. Geen afspraak durven maken voor gynaecologische problemen

De meeste vrouwen en meisjes zijn erg nerveus als ze een afspraak moeten maken bij een gynaecoloog. Dit is niet raar of vreemd en mag dus ook niet de reden zijn om van een dergelijke afspraak af te zien. Ga op zoek naar een arts waar je een goed gevoel bij hebt. Uiteraard kun je altijd vriendinnen of familie vragen wat hun ervaring is met bepaalde gynaecologen. Tijdens het maken van een afspraak is het goed om aan te geven dat je nerveus bent voor het bezoek. Zodra je een prettige reactie hierop krijgt, weet je bijna zeker dat je aan het juiste adres bent. Je hoeft overigens niet te wachten tot je seksueel actief bent om een eerste afspraak bij een gynaecoloog te maken. Indien je eerder klachten hebt dan is het toch aan te raden direct actie te ondernemen.

2. Controles uitstellen of afzeggen

Je controles bij een gynaecoloog uitstellen of afzeggen is zeker niet aan te bevelen. De meeste vrouwen voelen zich weliswaar ongemakkelijk als het gynaecologische problemen betreft die ze met een arts moeten bespreken die ze minder vaak zien. Een gynaecoloog zal echter niets vreemd of raar vinden. Zelfs als je menstrueert op de dag van je afspraak, dan is dit geen reden om deze af te zeggen. Je gynaecoloog zal dat namelijk niet als een probleem zien bij bijvoorbeeld het uitvoeren van een onderzoek.

Tegen een gynaecoloog dien je dan ook eerlijk te zijn en alles te vertellen wat er aan de hand is. Zo zullen er namelijk niet meer vragen ontstaan dan er aanvankelijk waren. Indien je iets wilt vragen waar je je eigenlijk voor schaamt dan kun je de vraag ook opschrijven. Als je moeite hebt met bepaalde anatomische termen dan kun je het beste woorden gebruiken waar je je goed bij voelt. Een gynaecoloog heeft namelijk alle termen al eens voorbij horen komen.

3. Intieme hygiëne producten

Een gynaecoloog zal je zeker afraden om zogenaamde intieme hygiëne producten te gebruiken. Hoe je dus ver van producten die je intieme delen naar viooltjes laten ruiken. Vaginale douches worden immers vaak in verband gebracht met een groter risico op een bekkenontsteking. Je gynaecoloog zal je dan ook eerder afraden om bijvoorbeeld een vaginale douche te gebruiken. Dit geldt eveneens voor intieme deodorant omdat deze voor irritaties of allergische reacties kunnen zorgen.

Bovendien kunnen dergelijke producten de natuurlijke zuurbalans in je vagina ontwrichten, waardoor er eerder een schimmelinfectie kan ontstaan. Wanneer je problemen hebt met de geur van je intieme delen dan kun je beter een afspraak maken bij een gynaecoloog. Deze arts kan dan nagaan of je een infectie hebt. Om klachten te voorkomen was je je vagina alleen met water tijdens het douchen.

4. Scheergewoontes in je schaamstreek

Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken over de scheergewoontes in je schaamstreek. Het zal voor een gynaecoloog namelijk geen verschil maken hoe je de haren op dit deel van je lichaam verzorgt. De arts zal daar niet eens aandenken tijdens een onderzoek en/of behandeling. Het maakt dan ook niet uit of je geschoren, gewaxt of behaard bent in je schaamstreek.

5. Afwachten bij een blaasontsteking

Op het moment dat je duidelijk last hebt van een blaasontsteking dan is afwachten erg onverstandig. Je hebt dan voortdurend het gevoel dat je moet plassen en tijdens het urineren ervaar je een branderige sensatie. Bij een blaasontsteking zal je gynaecoloog zeker afraden om zelf te gaan dokteren. Je klachten proberen te genezen met behulp van huis-tuin-en-keuken-middeltjes is dan ook not done. Een ontsteking van je urineblaas kan immers overgaan in een nierbekkenontsteking. Als je vermoedt dat je last hebt van een blaasontsteking dan dien je meteen contact op te nemen met je huisarts. Verder moet je dan zoveel mogelijk water drinken om je urineblaas goed door te spoelen.

6. Google is geen dokter

Wanneer je gynaecologische vragen hebt dan is het niet aan te raden om deze op Google op te zoeken. Je gaat je dan immers van alles en nog wat in je hoofd prenten. Je zult je dan onnodig ongerust, of juist ten onrechte gerustgesteld, voelen. De zoekresultaten die je in een zoekmachine vindt, zullen immers geen rekening houden met je medische geschiedenis niet of met bepaalde risicofactoren. Een gynaecoloog daarentegen zal dit alles wel meenemen in een onderzoek. Voor betrouwbaar medisch advies kun je je dan ook beter wenden tot een echte arts.

7. Niet veilig vrijen

Wanneer je het niet zo nauw neemt met de adviezen om veilig te vrijen, zal je gynaecoloog je zeker meer kunnen vertellen over de gevaren die je hierdoor loopt. Je kunt dan ook zonder schroom vragen om het meest geschikte anticonceptiemiddel en de beste bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Een gynaecoloog krijgt namelijk heel de dag door dergelijke vragen en is bovendien gespecialiseerd in de mogelijke opties. Zelfs als je nog niet seksueel actief bent, kun je over dergelijke zaken met je gynaecoloog praten. Je zult dan immers goed beschermd aan seks kunnen beginnen en op de juiste manier beschermd zijn tegen ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…