Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lage bloeddruk

De functie van het hart is het onafgebroken rondpompen van bloed, door alle bloedvaten in het lichaam. Hierbij pompt het hart met een bepaalde kracht, die ook wel de bloeddruk wordt genoemd. De bloeddruk is de kracht waarmee het rondgepompte bloed tegen de wanden van de bloedvaten aandrukt.

De bloeddruk bestaat uit een bovendruk en onderdruk. De bovendruk is de druk die gemeten wordt in je slagaders op het moment dat het hart zich samentrekt en de onderdruk is de druk die gemeten wordt in je slagaders op het moment dat je hart zich weer ontspant. Bij een gezonde volwassene is de bovendruk tussen de 100 en 140 millimeter kwikdruk (mm Hg) en is de onderdruk tussen de 60 en 80 millimeter kwikdruk (mm Hg). Samen vormen de boven- en onderdruk de bloeddruk, die gemiddeld tussen de 120/80 schommelt. Heb je een lage bloeddruk, dan ligt deze waarde lager dan 90/60. Dit wordt ook wel hypotensie genoemd.

Op deze pagina lees je meer over hypotensie. Zo lees je wanneer er precies sprake is van een lage bloeddruk, wat de oorzaken van een lage bloeddruk zijn en of een lage bloeddruk gevaarlijk is. Tot slot lees je enkele tips die je kan gebruiken om jouw lage bloeddruk weer te verhogen.

Wanneer is er sprake van een lage bloeddruk?

Instrument om te lage bloeddruk te meten

Niet iedereen die een bloeddruk waarde heeft van lager dan 90/60 heeft daadwerkelijk een lage bloeddruk. Er is pas sprake van een lage bloeddruk als deze lage waarde ervoor zorgt dat je lichaam niet meer goed kan functioneren. Kortom: heb je echt last van de klachten van een lage waarde van de bloeddruk, dan spreek je van een lage bloeddruk. Kun je nog prima functioneren met jouw lage waarde van de bloeddruk, dan spreek je over het algemeen niet van een lage bloeddruk. Wel is het verstandig je welzijn goed in de gaten te houden, zodat je meteen in kan grijpen als je wel last krijgt van klachten.

De oorzaken van een lage bloeddruk

De meeste mensen met een lage bloeddruk hebben hier last van door een afname van de hoeveelheid vocht in het lichaam, een verstopping van de bloedstroom in de slagaders of een verminderde werking van het hart. Zo zijn de meest voorkomende oorzaken van een lage bloeddruk de volgende:

Meten van wel of niet te lage bloeddruk

Daarnaast is het tevens mogelijk om een lage bloeddruk te krijgen van bepaalde medicijnen. Een voorbeeld van een medicijn die de bloeddruk verlaagt, is antihypertensiva.

Ook is het mogelijk dat er helemaal geen oorzaak wordt gevonden van de lage bloeddruk. Niet bij iedereen met een lage bloeddruk is er namelijk een duidelijke oorzaak te vinden van de lage bloeddruk. Als er geen oorzaak wordt gevonden van de lage bloeddruk, spreekt men van idiopatische lage bloeddruk.

De gevaren van een lage bloeddruk

Een lage bloeddruk wordt pas gevaarlijk als de persoon met de lage bloeddruk daadwerkelijk last heeft van de klachten van een lage bloeddruk. De meeste mensen weten echter niet eens dat zij een lage bloeddruk hebben. Zij komen hier bijvoorbeeld achter tijdens een routinecontrole bij de dokter of in het ziekenhuis. Als je geen last hebt van de lage bloeddruk, is deze in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Pas als je zelf echt last krijgt van het feit dat je een lage bloeddruk hebt en ook de klachten hiervan ondervindt, is de lage bloeddruk gevaarlijk.

Tips om een lage bloeddruk te verhogen

Wil je jouw lage bloeddruk verhogen? Dan volgen hier enkele tips die je kan volgen om dit te bereiken.

  1. Drink veel mineraalwater, want hierdoor krijge je extra zuurstof in het lichaam. Dit kan vervolgens weer vervoerd worden door je bloed.
  2. Vermijd alcohol, want alcohol droogt het lichaam uit. Drink tevens zo min mogelijk koffie, want koffie heeft hetzelfde effect op het lichaam als alcohol.
  3. Eet voldoende zout, want zout houdt het vocht in het lichaam.
  4. Sport regelmatig, want dit stimuleert de bloedcirculatie
  5. Voel je je duizelig door de lage bloeddruk in je lichaam? Ga dan liggen met je benen omhoog, want zo laat je het bloed weer beter door je lichaam stromen.