Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lage weerstand

Als je een lage weerstand hebt, ben je sneller vatbaar voor bijvoorbeeld griep en verkoudheid. Dit komt omdat het bloed in je lichaam te weinig witte bloedcellen heeft, waardoor de weerstand van het lichaam tegen ziekteverwekkers van ziektes als griep en verkoudheid afneemt. En omdat je minder weerstand hebt, kun je gemakkelijker en sneller besmet worden met verschillende soorten virussen.

Op deze pagina lees je meer over een lage weerstand. Zo lees je wat de oorzaken van een lage weerstand zijn, wat de symptomen van een lage weerstand zijn en wat je kunt doen om je lage weerstand in korte tijd weer te verhogen, zodat je minder vatbaar bent voor virussen en andere lichamelijke klachten.

De oorzaken van een lage weerstand

Zoals eerder vermeld, krijg je te maken met een lage weerstand als het bloed in je lichaam een te lage concentratie van witte bloedcellen heeft. Een te lage concentratie van witte bloedcellen in het bloed kan weer veroorzaakt worden door verschillende factoren, namelijk:

  • Slechte voeding
  • Stress
  • Slaapgebrek
  • Stoornissen in de wittebloedlichaampjes en andere onderdelen van het afweersysteem

Daarnaast kan ook het gebruik van verschillende medicijnen ervoor zorgen dat je minder weerstand hebt. Onderga je bijvoorbeeld chemotherapie of neem je medicijnen als hormonen of prednison, dan is de kans groot dat je weerstand minder wordt. Tot slot kun je tevens een lage weerstand krijgen door verschillende ziektes, zoals AIDS.

De symptomen van een lage weerstand

Als je een lage weerstand hebt, ben je gemakkelijker vatbaar voor verschillende soorten infecties. Hierbij kun je denken aan virusinfecties als griep en verkoudheid. Daarnaast kunnen infecties als deze bij mensen met een lage weerstand bovendien heftiger zijn dan bij mensen met een gezonde weerstand. Dit komt omdat mensen met een lage weerstand een minder sterk afweersysteem hebben, waardoor de infectie langer aan kan houden of hevigere klachten met zich mee kan brengen.

Tips om je lage weerstand te verhogen

Als je een lage weerstand hebt, is het in de meeste gevallen niet nodig om naar de huisarts te gaan. Over het algemeen geldt namelijk dat je zelf ook gemakkelijk enkele acties kan ondernemen om je weerstand te verhogen. In onderstaande tekst worden enkele tips opgesomd die je kan raadplegen om je lage weerstand snel te verhogen.

Tip 1: eet gezond. Door veel groenten, fruit en granen te eten, krijg je meer mineralen, vitamines en spoorelementen binnen. Hierdoor wordt je weerstand al snel hoger. Daarnaast is het eten van kruiden en specerijen zoals knoflook ook zeker aan te raden om je weerstand te verhogen.

Tip 2: neem voldoende vitamine D in. Vitamine D is erg belangrijk voor je weerstand en je immuunsysteem, dus het is zeker aan te raden om bij een lage weerstand vitamine D in te nemen. Dit kan door middel van vitaminepillen, maar ook door simpelweg een dagje in de zon te gaan zitten. Daarnaast kun je tevens meer vette ves (zalm, makreel, sardines, tonijn en paling) eten om een gebrek aan vitamine D te voorkomen. Hier zit namelijk erg veel vitamine D in.

Tip 3: slaap voldoende. Je lichaam kan alleen optimaal functioneren als je voldoende slaapt en goed uitgerust bent. Heb je een lage weerstand? Ga dan op tijd naar bed en neem voldoende nachtrust. Ook is het belangrijk om niet te lang te blijven liggen, maar na een goede nachtrust weer op tijd op te staan. Want als je langer in bed blijft liggen in de ochtend, is het in de avond weer lastiger om in slaap te vallen. Probeer daarom een bepaald slaapritme aan te houden, zodat je lichaam op vaste tijdstippen rust kan nemen.