Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Leukoplakie

Leukoplakie is een aandoening aan de slijmvliezen, die voor kan komen in de slokdarm, blaas of baarmoederhals. Echter, in de meeste gevallen van leukoplakie komt deze ziekte voor in de mond. Leukoplakie in de mond wordt ook wel orale leukoplakie genoemd. Dit is een aandoening die te herkennen is aan de witte verkleuring van de slijmvliezen in de mond. Deze witte aanslag kan in allerlei vormen in de mond verschijnen. Zo kan de aanslag hard of zacht zijn of glad, hobbelig of wratachtig aanvoelen. Hoe de aanslag er ook uitziet: deze doet in ieder geval geen pijn. Wel kunnen de vlekken een onaangenaam en wat branderig gevoel veroorzaken.

Op deze pagina lees je meer over orale leukoplakie. Door onderstaande tekst door te lezen heb je meer inzicht in deze aandoening en kun je gemakkelijker bepalen of ook jij te maken hebt met deze aandoening aan de slijmvliezen.

De oorzaken van orale leukoplakie

In de meeste gevallen blijft de exacte oorzaak van leukoplakie onbekend. Maar hoewel de oorzaak van leukoplakie vaak onbekend blijft, zijn er wel enkele risicofactoren aan te wijzen die het ontstaan van leukoplakie in de mond kunnen bevorderen. Deze risicofactoren zijn de volgende:

  • Een slecht zittend kunstgebit
  • Een continue irritatie van het slijmvlies, bijvoorbeeld door een kies met een scherp randje
  • Roken
  • Alcoholverslaving

Daarnaast kan leukoplakie tevens veroorzaakt worden door chemische of mechanische schade aan de slijmvliezen, waardoor de slijmvliezen veranderen om zich te beschermen tegen deze schade. Ook is het mogelijk om leukoplakie op te lopen door middel van een infectie, een schimmel of een bacterie. Opvallend is dat tachtig procent van de mensen met orale leukoplakie deze aandoening krijgt door te roken.

De symptomen van leukoplakie

Als je leukoplakie hebt, kun je te maken krijgen met verschillende symptomen van deze ziekte. Het belangrijkste symptoom van orale leukoplakie is een witte aanslag in de mond, die je bijvoorbeeld tegen kan komen in de mond en keel, in het mondslijmvlies en op de tong. Bij de meeste mensen begint leukoplakie als een wit plekje op de tong, waarna deze zich vervolgens uitspreid over de rest van de mond. Zo kan de ziekte zich verder uitspreiden tot het mondslijmvlies, de keel, het gehemelte en zelfs de lippen. Bij heftige vormen van leukoplakie kan zelfs de tong helemaal wit uitslaan.

De plekken die je krijgt door leukoplakie hebben geen vaste samenstelling. Zo hebben sommige mensen met leukoplakie zachte witte plekken in de mond, terwijl de witte plekken bij andere mensen met leukoplakie een harde oppervlakte hebben. Daarnaast kunnen de plekken zowel glad zijn, als wratachtig of hobbelig. Ook kunnen de vlekken enkele barstjes vertonen.

Andere symptomen van leukoplakie zijn de volgende:

  • Afwijkingen rond de lippen
  • Soms verdikkingen en harde plekken
  • Witte gebarsten plekken op de huid
  • Een stinkende adem

Met welke symptomen je te maken krijgt, verschilt per persoon. Zo komen niet alle bovenstaande symptomen daadwerkelijk voor bij iedereen met leukoplakie.

De behandeling van leukoplakie

In de meeste gevallen wordt bij de behandeling van leukoplakie in ieder geval aangeraden om te stoppen met datgene dat de leukoplakie heeft veroorzaakt. Heb je leukoplakie omdat je rookt, dan dien je hier direct mee te stoppen. Heb je leukoplakie gekregen door overmatige alcoholconsumptie, dan wordt aangeraden te stoppen met het drinken van alcohol. Doe je dit niet, dan geef je jouw lichaam nooit de kans om de leukoplakie uit je mond te verjagen.

Vervolgens kan er onderzocht worden of de leukoplakie heeft geleid tot kwaadaardige celgroei, een situatie die bij sommige mensen met leukoplakie voorkomt. Dit gebeurt door middel van een biopt in het ziekenhuis. Tot slot kunnen de witte plekken in de mond indien nodig verwijderd worden door middel van elektrocauterisatie of cryotherapie. Dit is echter in de meeste gevallen niet nodig.

Niets gevonden