Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lijmoor

Een lijmoor is een kinderziekte waarbij het middenoor en de buis van Eustachius gevuld zijn met taai slijm. Dit taaie slijm tast het gehoor van het kind aan, maar is verder pijnloos. Een lijmoor komt minder voor dan vroeger, toen men nog regelmatig kampte met ernstige infecties en abcessen in het middenoor. Tegenwoordig is dit veel minder vaak het geval, omdat men nu de beschikking heeft over penicilline, die de bacteriën doodt die het lijmoor veroorzaken.

Dit wil echter niet zeggen dat deze kinderziekte tegenwoordig helemaal niet meer voorkomt. Ook nu is het namelijk nog mogelijk voor kinderen om een lijmoor te krijgen, bijvoorbeeld als kinderen een kuur met antibiotica niet afmaken. Hierdoor verzamelen er namelijk vloeistoffen in het middenoor, die niet weg kunnen omdat de buis van Eustachius verstopt is.

Kinderen met een lijmoor hebben vaak te maken met een slechte spraakontwikkeling. Dit komt omdat het gehoor slecht is door het lijmoor, waardoor kinderen de geluiden in de omgeving niet goed horen. Door de vervormde geluiden te herhalen zoals zij deze horen, hebben deze kinderen dan ook vaak een slechte spraakontwikkeling. Omdat een slechte spraakontwikkeling lastig te verhelpen is, is het belangrijk om een lijmoor snel te verhelpen. Dit kan echter alleen als de symptomen van een lijmoor worden herkend. Daarom worden in onderstaande tekst de symptomen van een lijmoor kort beschreven.

De symptomen van een lijmoor

Kinderen met een lijmoor hebben geen last van pijnlijke oren. Daarom is het soms lastig om een lijmoor op te merken, omdat jij en je kind in eerste instantie niet in de gaten hebben dat er iets mis is. Een lijmoor wordt dan ook vaak pas herkend als je merkt dat je kind niet goed hoort. Dit kun je bijvoorbeeld merken als je kind de televisie te hard zet, zijn of haar ene oor (het goede oor) in de richting van het geluid draait of niet reageert op roepen.

Om te testen of jouw kind een slecht gehoor heeft en eventueel te maken heeft met een lijmoor, kun je achter je kind gaan staan en hem of haar zachtjes roepen. Als je kind zich niet omdraait of niet begrijpt waar het geluid vandaan komt, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek. Om echt goed te testen of je kind gehoorproblemen heeft, kun je deze test tegelijkertijd bij een ander kind uitvoeren. Reageert hij of zij wel op roepen, dan is de kans groot dat jouw kind gehoorproblemen heeft. Deze kunnen eventueel veroorzaakt worden door een lijmoor.

De behandeling van een lijmoor

Het is belangrijk om een lijmoor te verhelpen. Niet alleen omdat het vervelend is voor je kind om niet goed te kunnen horen, maar ook zeker omdat gehoorproblemen de ontwikkeling van je kind in de weg kunnen staan. Hierbij kun je denken aan spraakproblemen, maar ook aan het niet mee kunnen op school. Als je kind niet goed kan horen wat de leraar of lerares zegt, is het namelijk erg moeilijk om opdrachten goed uit te voeren en zal je kind al snel een achterstand oplopen.

Als je denkt dat jouw kind een lijmoor heeft, is het dan ook zeker aan te raden om langs de huisarts te gaan. Zo kan de huisarts kijken of het trommelvlies er schoon uit ziet en kan men bovendien het gehoor van je kind controleren. Heeft je kind inderdaad een lijmoor, dan kan de dokter medicijnen voorschrijven om het oor droog te maken. Dit kunnen antibiotica zijn, maar dat hoeft niet per definitie zo te zijn. Helpt deze behandeling niet, dan kan de dokter je kind doorverwijzen naar een KNO-arts. De KNO-arts beslist vervolgens wat de volgende stap van de behandeling moet zijn. Hierbij kan men ervoor kiezen om kleine buisjes in het trommelvlies te plaatsen, waardoor het middenoor niet meer verstopt kan raken.

Niets gevonden