Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Anticonceptie Progestagenen

Olivier
4 min read

Als er gesproken wordt over anticonceptie progestagenen, heeft men het over anticonceptiemiddelen met progestageen. In tegenstelling tot bij de combinatiepreparaten op het gebied van anticonceptie, ontbreekt bij deze anticonceptiemiddelen het oestrogeen hormoon. Dit betekent dat je enkel progestageen krijgt, in de vorm van een injectie, een minipil, een hormoonstaafje of een hormoonspiraaltje.

In dit artikel lees je meer over anticonceptie progestagenen. Zo lees je hoe deze anticonceptie precies werkt, hoe je de anticonceptie moet gebruiken, welke bijwerkingen je mogelijk kunt krijgen als je deze anticonceptie gebruikt en of anticonceptie progestagenen betrouwbaar zijn.

Werking van anticonceptie progestagenen

Progestageen is een hormoon dat de afgifte van natuurlijke hormonen in de hypofyse (het hersenaanhangsel) blokkeert. Het gaat hierbij om de hormonen die nodig zijn om de eierstokken te stimuleren een rijpe eicel te produceren, zodat deze later bevrucht kan worden. Neem je progestageen in de vorm van een anticonceptiemiddel, dan komt er simpelweg geen eitje meer vrij en kan er dus geen bevruchting plaatsvinden. Daar komt nog bij dat het hormoon de samenstelling van het baarmoederhalsslijmvlies verandert, waardoor de baarmoeder niet meer toegankelijk is voor zaadcellen.

Enkel bij het hormoonspiraaltje is de hoeveelheid van het hormoon zo gering, dat je toch nog een eisprong kunt krijgen. Echter, omdat het hormoonspiraaltje ervoor zorgt dat het hormoon direct in de baarmoeder komt, kunnen zaadcellen de baarmoeder nooit in komen en kun je alsnog niet zwanger worden.

Gebruik van anticonceptie progestagenen

Er zijn diverse varianten van de anticonceptie progestagenen, namelijk:

  1. Minipil: De minipil wordt dagelijks geslikt, het liefst op een vast tijdstip. Er zit maximaal 12 uur speling tussen het slikken van de volgende pil en de minipil wordt zonder stopweek gebruikt.
  2. Prikpil: De prikpil wordt eens per 12 weken in een spier ingespoten door een arts of een praktijkverpleegkundige.
  3. Hormoonstaafje: Het hormoonstaafje wordt ingebracht door een arts die hiervoor getraind is, zodat dit op de juiste manier gebeurt. Het staafje kan verwijderd worden als je zwanger wil worden.
  4. Hormoonspiraaltje: Het hormoonspiraaltje word tevens ingebracht door een arts die hiervoor getraind is. Het spiraaltje kan vijf jaar blijven zitten, maar kan verwijderd worden als je zwanger wil worden.

Bijwerkingen van anticonceptie progestagenen

Als je anticonceptie met progestageen gebruikt, kun je te maken krijgen met diverse bijwerkingen. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met onregelmatige en soms ook langdurige bloedingen, zeker in de eerste drie maanden na het gebruik van de anticonceptie. De bloedingen zullen geleidelijk minder worden en gaan uiteindelijk helemaal weg. Ook als je niet meer bloedt, is de methode van anticonceptie nog helemaal betrouwbaar.

Verder kun je in de beginperiode van het gebruik van de anticonceptie, ook last hebben van hoofdpijn en het vasthouden van vocht. Hier heb je niet lang last van, want vaak verdwijnen je klachten al binnen een week.

Na het stoppen met de minipil en na het verwijderen van het hormoonstaafje of hormoonspiraaltje, komt de normale cyclus meteen terug. Het duurt enkele weken voor je nu weer zwanger kunt worden. Stop je met de prikpil, dan duurt het iets langer voor de normale cyclus weer op gang komt. Gemiddeld duurt het drie maanden voor je jouw normale cyclus weer terug hebt, maar dit kan ook een jaar duren als je een beetje pech hebt. Dit betekent dat als je stopt met de prikpil, het lang kan duren voor je zwanger kunt worden.

Betrouwbaarheid van anticonceptie progestagenen

De betrouwbaarheid van de minipil is vergelijkbaar met de betrouwbaarheid van de gewone pil, wat betekent dat je 0,5 procent kans hebt dat je zwanger wordt als je dit anticonceptiemiddel gebruikt. Gebruik je de pil volgens voorschrift, dan is de kans op een (ongewenste) zwangerschap nog kleiner dan 0,5 procent.

De kans om zwanger te worden met de prikpil, het hormoonstaafje en het hormoonspiraaltje is vrijwel nul als je met de methode start tijdens de menstruatie en op een moment dat er geen sprake is van een bevruchting. De betrouwbaarheid van deze anticonceptie is zelfs groter dan de betrouwbaarheid van een sterilisatie. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…