Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bijwerkingen mogelijk bij een anticonceptiepil

@nick
4 min read

Het slikken van een anticonceptiepil kan zorgen voor bepaalde bijwerkingen. Het is en blijft gewoon een medicijn. Net als alle andere medicijnen kan je dus last krijgen van bepaalde bijwerkingen. Het is handig om in de gaten te houden of je last krijgt van deze bijwerkingen. Eventueel kan een arts dan een andere pil voorschrijven waarbij het aantal bijwerkingen minder is. Je kan zo verdere klachten door het gebruik van de anticonceptiepil voorkomen.

Tussentijdse bloedingen

Tussentijdse bloedingen is bloedverlies dat kan ontstaan buiten de stopweek om. In het begin van de pil gebeurd dit wel vaker. Je lichaam moet wennen aan de nieuwe hormonen, waardoor het lichaam hierop afgestemd dient te worden. Zodra een bloeding aantreed is er dus in principe niets aan de hand. Vaak wordt het volgens dokterstermen ook wel spotting genoemd. Als het na drie maanden nog aanhoud dan is het slim om even contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan eventueel een andere pil voorschrijven waar minder hormonen inzitten. Door de afname in hormonen neemt de tussentijdse bloeding af en verdwijnt deze als het goed is binnen drie maanden. In overleg met de huisarts kan er bepaalt worden welke anticonceptiepil er het beste bijpast.

Bijwerkingen in het begin

Een aantal bijwerkingen treden alleen op in het begin van het pilgebruik. Na een aantal maanden verdwijnen de klachten die in het begin zijn ontstaan. Bijwerkingen die in het begin ontstaan zijn hoofdpijn, gespannen borsten, emotioneel of somber worden en vocht vasthouden. De meeste klachten verdwijnen vaak al na de eerste week. De rest van de klachten kunnen de eerste paar maanden nog aanhouden. Na deze periode begint je lichaam te wennen aan de bijwerkingen. Menstruaties worden hierdoor minder hevig en pijnlijk.

Trombose

De anticonceptiepil staat erom bekend dat er een verhoogd risico is op trombose. Ongeveer 1 op de 10.000 vrouwen loopt het risico om één keer in de vier jaar trombose te krijgen door de pil. Als je een pil slikt van de derde generatie dan is de kans één op de 10.000 vrouwen in zeven jaar tijd. De nieuwere pillen hebben dus een kleiner risico op trombose. Wetenschappers zijn nog steeds bezig om het aantal gevallen van trombose terug te brengen. Ze proberen ze nieuwe anticonceptiepillen op de markt te brengen waarbij het risico op trombose vrij klein is. Zo neemt het risico steeds meer af na mate de ontwikkeling volgt.

De anticonceptiepil in combinatie met roken

Het risico en de bijwerkingen worden verhoogd als je gebruik maakt van de anticonceptiepil in combinatie met roken. Als je de pil gebruikt en je gaat roken dan is de kans groot dat je trombose krijgt. Dit risico ligt een stuk hoger vergeleken met vrouwen die de pil gebruiken en niet roken. Ben je ook nog eens boven de 35 jaar oud? Dan loop je een groter risico op schade aan hart- en bloedvaten. Het wordt dus aangeraden om boven de 35 jaar oud geen gebruik meer te maken van de pil of te stoppen met roken.

Libidoverlies

Eén van de bijwerkingen die heel erg hormoon afhankelijk zijn is het verlies aan libido. Door bepaalde hormonen kan je last hebben van het verlies aan libido. Als je hier last van hebt dan kan je dit aangeven aan je huisarts. Je huisarts kan eventueel een andere pil voorschrijven met andere hormonen. Hierdoor wordt het libidoverlies beperkt en krijg je weer meer zin in seks. Kiezen voor de anticonceptiepil betekend dus lang niet altijd dat je last krijgt van een blijvend libidoverlies. Ervaar zelf welke pil voor jou het beste is en waar je het minste last hebt van dit soort bijwerkingen.

Bekende bijwerkingen anticonceptiepil

  • Gewichtstoename
  • Hoofdpijn
  • Gespannen borsten
  • Emotioneel
  • Tussentijdse bloedingen
  • Libidoverlies
  • Een grotere kans op trombose
Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…