Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De mogelijke behandelingen tegen tandletsels

Camille
4 min read

Als tijdens het sporten tandletsels ontstaan dan is de shock vaak groot. Slachtoffers weten vaak niet goed wat ze moeten doen en van de stress gaan ze verkeerde stappen maken. Het is altijd handig als er een EHBO’er aanwezig is die het slachtoffer gerust kan stellen. Die kan aangeven dat het probleem altijd verholpen kan worden met een bepaalde behandeling. Als je snel weet te handelen dan zijn alle tandletsels te verhelpen. Het is alleen belangrijk dat er snel gehandeld wordt door een EHBO’er. De eerste stappen bij tandletsel is cruciaal om te voorkomen dat een tand afsterft en niet meer gerepareerd kan worden. Gelukkig kan een afgestorven tand ook gewoon verholpen worden, maar dit wil je liever natuurlijk niet.

Eerste hulp bij tandletsel

  • Kalmeer het slachtoffer en laat hem geen vreemde dingen doen.
  • Probeer indien mogelijk de tand in de mond te bewaren.
  • Bel de spoedhulplijn van de tandarts.
  • Breng het slachtoffer binnen een half uur bij de tandarts.
  • Lukt het niet vanwege de pijn de tand in de mond te bewaren? Bewaar het dan in een bakje met wat speeksel en water.
  • Ga de tand nooit afnemen met alcohol of ontsmettingsmiddel.
  • Bewaar mits voorhanden de tand bij voorkeur in een bakje met halfvolle melk.

Behandeling van een uitgeslagen tand

Bij een uitgeslagen tand is het absoluut noodzakelijk om binnen 30 minuten naar de tandarts te gaan. Als je binnen 30 minuten een bezoek brengt aan de tandarts dan is er de grootste kans nog dat de uitgeslagen tand hersteld kan worden. Met het herstellen van de uitgeslagen tand bedoelen we natuurlijk het terugplaatsen van de oude tand. De tandarts controleert eerst vaak de staat van de oude tand. Er wordt gekeken of deze ondertussen niet is afgestorven. Als de eerste hulp bij tandletsel stappen gevolgd zijn en je binnen 30 minuten op de tandartsstoel zit dan is de kans het grootst dat de tand het overleeft. De tandarts zal de tand vervolgens terugplaatsen en met een spalk op zijn plek houden. De spalk wordt vaak verbonden aan de andere tanden. Nu is het een kwestie van tijd en rust voor de tand vanzelf weer aangroeit. Vaak is er verder niets meer nodig.

Behandeling bij een losse tand

Een losse tand heeft eigenlijk dezelfde behandeling als bij een uitgeslagen tand. Alleen heeft een losse tand als voordeel dat de overlevingskansen voor de tand een stuk hoger zijn. De tand blijft namelijk o.a. gewoon op zijn plek zitten en in de mond. De mond zelf is namelijk de beste plek om te bewaren. Het is alleen belangrijk dat de tand niet losschiet en doorgeslikt wordt. Het is ook noodzakelijk om binnen 30 minuten bij de tandarts te arriveren. Als je binnen 30 minuten bij de tandarts arriveert dan zal hij de tand controleren en vast zetten met een spalk. De tand zal vervolgens zelf weer aangroeien.

Behandeling bij een afgebroken stuk tand

Bij een afgesproken stuk tand verloop de behandeling iets anders. Het is nog steeds belangrijk om de tand zo goed mogelijk te bewaren in melk of speeksel en het liefst onder de tong van je eigen mond. De tandarts zal de kapotte tand vullen met wit vulsel. Hiermee wordt de tand vervolgens vastgeplakt aan de oude tand hier zie je verder niets meer van. De tand hecht zich zo vast en kan niet meer losschieten mits die goed heelt. Verlies je het afgebroken stuk tand? De tandarts kan dit vaak restaureren en de wortels moeten weggehaald worden en mogen niet bloot liggen om een ontsteking te voorkomen. Na een behandeling bij de tandarts is vaak niets meer te zien van het feit dat de tand is afgebroken.

 
 
 
 
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…