Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoeveel kost IVF in België?

Olivier
6 min read

Als het niet lukt om op natuurlijke wijze zwanger te worden, kun je proberen een kindje te krijgen door middel van IVF. Wil je zwanger worden door middel van IVF, dan wordt dit meestal door de overheid ondersteund door een deel van de kosten van de behandelingen te betalen. Zou dit niet het geval zijn en moest je altijd zelf de IVF behandelingen betalen om een kindje te kunnen krijgen, dan zou het krijgen van een kindje door middel van IVF maar voor een zeer kleine groep mensen mogelijk zijn. IVF is namelijk wel effectief, maar ook vrij prijzig.

Op deze pagina lees je meer over de kosten van een IVF behandeling in België. Zo lees je niet alleen welke kosten je zelf moet betalen en welke kosten je vergoed krijgt door de overheid, maar lees je ook aan welke voorwaarden je moet voldoen om een IVF behandeling (deels) vergoed te krijgen door de overheid.

De kosten van een IVF behandeling in België

Bij het ondergaan van een IVF behandeling moet je niet alleen kosten maken voor de behandelingen zelf, maar ook voor de medicijnen die je tijdens het ondergaan van de behandeling moet gebruiken en de handelingen die in het lab worden verricht om ervoor te zorgen dat jij door middel van IVF zwanger kunt worden. Voldoe je aan de voorwaarden van een vergoeding van de behandeling door de overheid, dan hoef je slechts een deel van de medicijnkosten van de behandeling te betalen.

In de praktijk ben je per IVF behandeling ongeveer 300 tot 500 euro kwijt. De overige kosten van de behandeling, zoals de behandelingen zelf en de kosten voor de uitgevoerde laboratoriumhandelingen van ruim 1100 euro worden door de overheid betaald. Overigens is het belangrijk om te weten dat je de volledige kosten eerst altijd zelf moet betalen, waarna je het deel van de overheid terug op je rekening krijgt. Dit betekent dat je in eerste instantie altijd meer moet betalen voor jouw behandeling, maar de te veel betaalde kosten wel altijd terugkrijgt van de overheid.

De voorwaarden voor een vergoeding voor IVF in België

Om een vergoeding te krijgen van de overheid voor het ondergaan van een IVF behandeling in België, moet je aan strenge voorwaarden voldoen. Door strenge voorwaarden op te stellen voor het (deels) vergoeden van een IVF behandeling, wil de overheid tegen gaan dat er te veel meerlingenzwangerschappen ontstaan door deze vorm van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Het aantal terug te plaatsen embryo’s is wettelijk aan banden gelegd en volledig afhankelijk van de leeftijd van de vrouw en het aantal ondergane IVF behandelingen. Daar komt nog bij dat de vrouw niet alleen niet zelf kan bepalen hoeveel embryo’s zij terug wil laten plaatsen, maar ook aan enkele voorwaarden moet voldoen om een vergoeding te krijgen voor de IVF behandeling van de overheid.

De voorwaarden waar je aan moet voldoen om een vergoeding te krijgen van de overheid voor het ondergaan van IVF om zwanger te worden, zijn de volgende:

  • Je moet jonger zijn dan 42 jaar oud.
  • Je moet de behandeling altijd ondergaan in een erkende en gespecialiseerde kliniek die goedgekeurd is en erkend wordt door de overheid.
  • Je mag niet meer dan zes pogingen ondernemen om zwanger te worden door middel van IVF.

Tot slot moet je ook een verklaring hebben van een erkend arts van een ziekenfonds om een vergoeding te krijgen van de overheid voor het ondergaan van een IVF behandeling. Meer over deze verklaring, lees je in onderstaande alinea’s.

Ben je jonger dan 42 jaar, onderga je de behandeling in een erkende kliniek, onderga je niet meer dan zes pogingen om zwanger te worden door middel van IVF en heb je bovendien een verklaring gekregen van de arts van het ziekenfonds om de behandeling te ondergaan, dan krijg je een deel van de kosten van jouw IVF behandeling door de overheid vergoed.

De medische verklaring van de IVF behandeling

Voor je een IVF behandeling kunt ondergaan, moet je altijd eerst een medische verklaring krijgen van een arts van het ziekenfonds. Deze verklaring neem je vervolgens mee naar de behandelende kliniek waar je de IVF behandeling gaat ondergaan en pas als zij de verklaring hebben gezien, wordt het proces van de IVF behandeling in gang gezet.

Heb je geen verklaring gekregen van de arts van het ziekenfonds, dan kun je alsnog naar de kliniek gaan om een IVF behandeling te starten. Het enige verschil tussen jou en patiënten die wel een verklaring hebben gekregen van de arts van het ziekenfonds, is dat jij jouw behandeling helemaal zelf moet betalen en dus geen steun krijgt van de overheid voor jouw IVF behandeling. Heb je de verklaring wel, dan krijg je wel financiële steun van de overheid. Omdat je vaak meerdere behandelingen nodig hebt om zwanger te kunnen worden door middel van IVF, kunnen de kosten voor mensen zonder een verklaring van de arts flink hoog oplopen bij de kliniek.

Volg altijd het advies op van de artsen

Ondanks je kosten moet betalen per IVF behandeling die je ondergaat en je vaak niet meteen zwanger wordt als je met IVF start, is het niet verstandig om het advies van de arts te negeren en meerdere embryo’s terug te laten plaatsen. Zegt de arts dat het beter is om één embryo terug te laten plaatsen, dan is het belangrijk om dit advies op te volgen. De complicaties bij een meerlingenzwangerschap zijn namelijk groter en zeker als je een tweeling verwacht door een IVF behandeling. Adviseert de arts dat het beter is om een enkele embryo terug te laten plaatsen, dan kun je dit beter doen en meerdere behandelingen ondergaan om zwanger te worden dan meerdere embryo’s in één keer terug te laten plaatsen om sneller zwanger te kunnen worden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…