Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Liesbreuk bij Baby of Kinderen: Liesbreukoperatie nodig?

Olivier
5 min read

Bij een liesbreuk ontstaat er een uitstulping van het buikvlies ter hoogte van de lies. De liezen zitten links en rechts en vormen de verbinding tussen de benen en de onderbuik. Door een opening in de buikvlies ontstaat er een zwelling of bobbel in de lies. Het is een zwakke plek in de buikwand.

Een liesbreuk ontstaat vaker bij jongens dan bij meisjes. Bij kinderen gebeurt dit tijdens de zwangerschap. In de baarmoeder ontwikkelt het kind zich en groeit het uit tot een volgroeide baby. Bij een liesbreuk is de verbinding tussen de buikholte en de balzak van het kind niet gesloten. Bij meisjes kan er een verbinding blijven van de buikholte tot de grote schaamlippen. Dit komt echter veel minder vaak voor. De liesbreuk is aan de buitenkant zichtbaar voor ons door een zwelling in de lies. Soms is deze weg te drukken, maar soms ok niet.

Indaling zaadbal

Bij jongens heeft een liesbreuk ook te maken met de indaling van de zaadbal. De zaadbal daalt in vanuit de buikholte. Een plooi van het buikvlies loopt mee met de zaadstreng. Deze uitstulping bij de buikvlies sluit in veel gevallen daarna gewoon vanzelf. Soms blijft het echter open en heb je te maken met een liesbreuk.

Heeft een kind erg veel last van een liesbreuk?

Een liesbreuk is niet heel vervelend voor je kind. Je kind kan soms wel pijn hebben en misselijk worden. Je kind kan daardoor ook overgeven. Dit kan komen doordat er in de liesbreuk een gedeelte van de buikinhoud kan komen. Als je kind moet huilen, hoesten of persen kan het ook wat meer last hebben van de liesbreuk. De liesbreuk wordt dan vergroot waardoor je kind het ook meer voelt. Wanneer je kind zich ontspant, trekt de pijn weg.

Is een liesbreukoperatie nodig?

Alhoewel de klachten wel meevallen is het toch nodig dat de liesbreuk herstelt wordt. De kans dat de liesbreuk groter wordt is namelijk aanwezig. Een grotere liesbreuk zorgt ook voor meer pijn. In enkele gevallen kan het er ook toe leiden dat de buikinhoud vast komt te zitten in de liesbreuk. Die pijn is wel ondragelijk en dan zal je kind per direct geopereerd moeten worden. Daarom is het verstandig om in een vroeg stadium een operatie te ondergaan en de liesbreuk te herstellen. Het is ook maar een kleine ingreep. De operatie duurt doorgaans niet langer dan één uur en valt onder een dagbehandeling. En al met al wordt je kind slechts enkele uren opgenomen in het ziekenhuis. Wel moet je kind dan onder gehele narcose. Soms is het nodig om een kind langer op te nemen wanneer er sprake is van:

  • Baby’s onder de 3 maanden
  • Vroeg geboren kinderen onder de 1 jaar
  • Wanneer de anesthesist hiertoe aanleiding ziet

De arts maakt een kleine snee in de lies om de breuk op te kunnen sporen. De zwelling of bobbel wordt verwijdert en het ‘gaatje’ in de buikvlies wordt gehecht. De huid wordt daarna natuurlijk weer netjes gedicht met hechtingen. De hechtingen hoeven na afloop ook niet verwijderd te worden omdat de huid van binnenuit is gehecht en de hechtingen vanzelf oplossen. Het is belangrijk dat de wond wel droog wordt gehouden.

Heeft mijn kind veel last na de operatie?

Omdat de operatie onder algehele narcose gebeurd zal je kind na de operatie vooral last kunnen hebben van misselijkheid en hoofdpijn. Vaak krijgt je kind onder de narcose al pijnstilling door middel van een prikje. Van de wond zelf zal je kind een paar weken last blijven houden. De huid rondom de wond voelt wat strakker aan door de hechtingen. De kans op complicaties is vrijwel niet aanwezig.

Zoals bij elke operatie is het wel mogelijk dat er een bloeding of infectie optreedt. Bij een infectie wordt de huid rondom de wond rood en dik. Bij een bloeding zie je dat de huid rondom de wond blauw wordt en dit kan soms wel tot aan de balzak uitzakken. Deze verkleuring is na enkele dagen te zien. Een infectie of bloeding zijn normaal en trekken vanzelf weg. Het kan echter wel gepaard gaan met pijn. In slechts 1 % van de gevallen kan er wel een nieuwe liesbreuk ontstaan en moet je kind opnieuw een operatie ondergaan.

Het is belangrijk dat je kind de rust krijgt die het nodig heeft om de wond te laten herstellen. Na de operatie is het ook normaal als je kind last heeft van verhoging. De verzorging kun je thuis doen. Van het ziekhuis krijg je de tips en adviezen wat u kunt doen om de wond te verzorgen en wat je moet doen bij eventuele problemen of vragen. Tegen de pijn en verhoging krijg je tabletten of zetpillen mee.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…