Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Misselijk na het eten: oorzaken en wat kun je er tegen doen?

Camille
3 min read

Na het nuttigen van een maaltijd hebben we niet altijd onder controle of er wel of geen misselijkheid optreedt. Soms spelen allergieën, intolerantie of andere factoren een rol.

Oorzaken

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken en wat je ertegen kunt doen:

  • Zwangerschap
  • Slechte spijsvertering
  • Intolerantie
  • Te veel eten
  • Psychische/Emotionele reactie
  • Verkeerd bereid voedsel

1. Zwangerschap

Bij een zwangerschap is het niet ongewoon om gevoeliger te reageren op voedsel. Het HCG hormoon dat tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt heeft namelijk een sterke invloed op de spijsvertering. De misselijkheid kan uitblijven wanneer je verspreid over de dag kleinere porties eet.

2. Slechte spijsvertering

Een trage of slechte spijsvertering kan al tijdens het eten zorgen voor ongemakken zoals oprispingen en een vol gevoel. Daarnaast kan het ook nog een brede waaier aan andere klachten teweegbrengen. Zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid, brandend maagzuur, zure oprispingen, diarree, constipatie, winderigheid etc.

Door te snel en te vet te eten kunnen de symptomen erger worden. Langzaam eten en  genieten van je maaltijd is hierbij een verstandige aanpak. Kauw ook voldoende tijdens de maaltijd, drink veel water, eet voldoende vezels, eet kleinere porties, vermijd koolzuurhoudende dranken enz.

3. Intolerantie

Bij een intolerantie maakt je lichaam bepaalde stoffen niet voldoende aan om een andere stof te verwerken. Bij een lactose intolerantie is er te weinig lactase aanwezig waardoor de lactose niet kan verteerd worden.  Zo komt het onveranderd in de dikke darm (darmflora) terecht. De bacteriën die aanwezig zijn in de darmen kunnen geen lactose in pure vorm verwerken, waardoor dat deze beginnen te vergisten. Hierdoor komen er gassen en bepaalde vetzuren vrij die zorgen voor een opgeblazen gevoel en buikpijn. Daarnaast zorgt de wateraanvoer die plaatsvindt via osmose dat de stoelgang vloeibaarder wordt wat uiteindelijk diarree veroorzaakt.

4. Te veel eten

Veel mensen hebben vlak na het eten een opgeblazen gevoel. Een van de oorzaken hiervan zijn te veel of te snel eten.

Als een opgeblazen gevoel gepaard gaat met rommelende darmen, winderigheid of oprispingen, dan heb je waarschijnlijk te maken met een moeizame vertering. Je spijsvertering kan de hoeveelheid of de snelheid waarop het eten binnenkomt niet aan. Dat veroorzaakt een vervelend en opgeblazen gevoel. Similase® is een enzyme dat je hierbij kan helpen. Het breekt de voeding af in kleine stukjes zodat de maag en darmen minder belast worden.

5. Psychische of emotionele reactie.

Onze psychische en emotionele reacties vlak vóór, tijdens en zelfs na het eten hebben een grote invloed op de spijsvertering. Wanneer je lichaam plotseling heel veel stresshormonen produceert wordt de bloedtoevoer naar je maag en darmen verminderd en naar je spieren vergroot. Wanneer je net gegeten hebt, stagneert deze natuurlijke reactie de spijsvertering, wat voor een misselijk gevoel kan zorgen.

6. Verkeerd bereid voedsel

Wanneer voedsel verkeerd bereid wordt, door bijvoorbeeld smaken te combineren die elkaar niet complementeren, of door rauwe gedeeltes over het hoofd te zien, kan dat enorm veel misselijkheid veroorzaken. Het is daarom belangrijk om goed te letten op wat je eet en bij experimentele recepten zéér kleine porties te proeven om vroegtijdig misselijkheid te voorkomen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…