Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Op consultatie bij de menopauzeconsulent

3 min read

Menopauzeconsulent is een vrij nieuw beroep in Vlaanderen. Sinds 2012 wordt het postgraduaat tot menopauzeconsulent georganiseerd door VIVES te Kortrijk. Menopauzeconsulenten begeleiden vrouwen op een uiterst professionele manier. Dit vraagt een diepgaande kennis van de fysiologie en de pathologie van de vrouw in het algemeen én van de overgang en menopauze.

De menopauze

De menopauze is een fysiologisch proces dat deel uitmaakt van het natuurlijke verouderingsproces van de vrouw. Het is een fase waarin lage hormoonspiegels een aantal symptomen, klachten, reacties en gevoelens kan uitlokken.

Het is een geleidelijk proces dat de volgende fasen kent:

  • De premenopauze
  • De menopauze
  • De postmenopauze

100% van de vrouwen komt in de overgang en de menopauze en 60-80% van de vrouwen heeft symptomen, klachten, reacties ten gevolge van de hormonale disbalans die de menopauze met zich meebrengt.

Omdat de levensverwachting van de Belgische vrouw momenteel 83 jaar is, brengt zij 1/3 van haar leven door in de postmenopauze, de fase na de allerlaatste menstruatie. Het is belangrijk dat zij deze periode ook kwalitatief kan doorbrengen. Vandaar het belang om aandacht te besteden aan een optimale levenskwaliteit.

Natuurlijke of kunstmatige menopauze

De leeftijd waarop de natuurlijke overgang en menopauze optreedt is voor een gedeelte genetisch bepaald en bevindt zich voor het merendeel van de Westerse vrouwen tussen de leeftijd van 45-55 jaar.

Bepaalde chirurgische ingrepen, dysfuncties en/of behandelingen (zoals chemotherapie, bestralingen) kunnen vrouwen ook al op een jongere leeftijd in een menopauze toestand brengen. De menopauzeconsulent begeleidt zowel vrouwen die op een natuurlijke als op een kunstmatige manier in de menopauze gekomen zijn.

Verloop van een consultatie bij de menopauzeconsulent

  • Een uitgebreide intake, anamnese.
  • Nuttige informatie over de overgangsfasen en de menopauze op een manier die open- minded en taboedoorbrekend is.
  • Het in kaart brengen van de specifieke fase waarin de cliënt zich op dat moment bevindt.
  • Een health check (controle bloeddruk, gewicht, …).
  • Het opstellen van een individueel behandelingsplan (rekening houdend met de persoonlijke voorkeuren van de cliënt).
  • Informeren en adviseren over mogelijke behandelingen zoals hormonale substitutietherapie, natuurlijke supplementen, therapieën, … (reguliere en complementaire behandelingen).
  • Informatie, voorlichting betreffende de individuele levensstijl zoals voeding, beweging, stress, seksualiteit, ….
  • Bepalen en belichten van mogelijke risicoprofielen (osteoporose, diabetes type 2, ziekten van hart en bloedvaten, kanker, …), informatie en preventie.
  • Aanbieden van mogelijkheden en “tools” om die nieuwe levensfase ten volle te benutten.
  • Bescherming en preventie tegen werkverzuim ten gevolge van overgangsklachten.
  • Multidisciplinair samenwerken en indien nodig doorverwijzen naar gynaecoloog, huisarts, uroloog, endocrinoloog, seksuoloog, diëtist, kinesist, osteopaat, loopbaancoach, …

Een begeleidingstraject bestaat meestal uit 3 sessies. Naast individuele consultaties geeft de menopauzeconsulent ook workshops, infosessies, presentaties en lezingen. De menopauzeconsulent tracht ook jonge vrouwen (35-40jr) te sensibiliseren en ze bewust te maken van het belang van preventie “voor” de menopauzeleeftijd om zo mogelijke overgangs- en menopauzeklachten te vermijden, te minimaliseren.

 

Vind een menopauzeconsulente bij jou in de buurt via  www.menofocus.be

Bekijk zeker ook Chris’ website www.menobalans.be voor meer info!

 

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…