Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De overgang, wat is dat nu eigenlijk?

Elise
3 min read

De overgang is de fase in het leven van de vrouw waarbij het lichaam overschakelt van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Dit gaat meestal gepaard met hormonale veranderingen die lichamelijke en emotionele veranderingen met zich kunnen meebrengen.

De overgang: een korte kennismaking

De overgang is de periode in het leven van de vrouw waarin haar menstruatie stopt. Als je 50 bent, heb je bijna geen eicellen meer. Je maandelijkse menstruatie stopt daarom. Dit betekent dat de vrouw na de overgang niet meer ongesteld wordt, maar dus ook niet meer in staat is om zwanger te worden.  Je laatste menstruatie wordt ook wel de menopauze genoemd. Ondanks dat de termen “overgang” en “menopauze” vaak door elkaar gebruikt worden, is het dus niet hetzelfde!

De overgang is een natuurlijk proces, maar dit betekent niet dat het proces geen klachten met zich meebrengt. Door de hormonale veranderingen die bij het overgangsproces gepaard gaan, hebben veel vrouwen last van typische overgangsklachten.

De overgang en de menopauze: het verschil

De overgang en de menopauze worden vaak door elkaar gehaald, maar in feite gaat het om twee verschillende begrippen. De overgang is de periode in het leven van een vrouw waarin haar menstruatie voor altijd stopt, terwijl de menopauze simpelweg de laatste menstruatie van de vrouw aangeeft. Het woord menopauze bestaat uit de Griekse woorden ‘meno’ (maand) en ‘pausein’ (stoppen). De overgang is dus een periode in het leven van de vrouw, terwijl de menopauze simpelweg naar de laatste menstruatie van de vrouw verwijst.

Het begin van de overgang

De meeste vrouwen die in de overgang komen, zijn de leeftijdsgrens van veertig jaar oud al gepasseerd. Gemiddeld gezien begint de overgang rond het vijftigste levensjaar, maar de overgang kan ook veel eerder of juist later beginnen. Al ver voor de menopauze of laatste menstruatie krijgen veel vrouwen last van de typische overgangsverschijnselen. Dit komt omdat de periode van de overgang in dit geval al gestart is, hoewel de vrouw nog wel ongesteld wordt. Pas als de vrouw wat verder in de overgang zit, vindt de menopauze plaats en wordt de vrouw niet meer ongesteld. Hoe lang dit precies duurt, verschilt per vrouw. Dit is ook het geval bij de startdatum van de overgang, want ook deze datum is per vrouw verschillend.

Overgangsklachten

Dit proces gaat meestal niet ongemerkt voorbij. Vrouwen in de overgang krijgen vaak te maken met lastige opvliegers, zweterige nachten, stemmingswisselingen, maar ook met stramme gewrichten bij het opstaan ’s morgens. De overgang kan wel tot 10 jaar duren, maar het is niet per se zo dat je tijdens die hele periode last hebt van overgangsklachten. Ongeveer 50% van de vrouwen geeft hiervan aan erge klachten te hebben en nog eens 30% geeft aan dat ze in mindere mate klachten heeft.

 BEZOEK DE INTERACTIEVE FACEBOOK-PAGINA VOOR VRAGEN EN ADVIES  << MEER INFO >> 

Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…