Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Overmatig neusslijm: Tips om dit snel te Verhelpen

Olivier
5 min read

Neusslijm ziet er helder en plakkerig uit. Het slijm functioneert als een filter. Het houdt ongewenste deeltjes tegen die via de neus het lichaam willen binnendringen. Slijm behoort dus tot ons afweersysteem.

Slijm bestaat voor een groot deel uit water, maar het bevat ook een aantal nuttige stoffen, zoals antilichamen en enzymen. Deze schakelen virussen, bacterien en andere indringers uit. De eiwitten zorgen er weer voor dat het slijm dik blijft, waardoor indringers niet goed in de neus kunnen doordringen.

Oorzaken van te veel neusslijm

Soms produceert het lichaam te veel neusslijm. Dit is heel vervelend, want het heeft onder meer invloed op je ademhaling. Je komt het snelste van overmatig neusslijm af door de oorzaak ervan aan te pakken. Oorzaken die vaak voorkomen zijn:

Bij een flinke verkoudheid, zal je gewoon uit moeten zieken. Medicijnen helpen dan niet. Echter, als je continu last hebt van overmatig neusslijm, dan is er misschien meer aan de hand. Zo kan het zijn dat je een infectie of holteontsteking hebt. Er zitten dan bacteriën in je neus, die niet weg kunnen. Als je koorts krijgt, dan is het mogelijk dat je een ontsteking in je neus hebt. Ga hier in ieder geval voor naar de huisarts.

Let op het slijm

Let er ook op of het slijm van kleur verandert of gaat stinken. Als dit het geval is, dan is het mogelijk dat je een holteontsteking hebt. Deze ontsteking is veroorzaakt door bacteriën. Bij verstopte holtes komen het slijm en de bacteriën vast te zitten in de neus. Als je niets aan de verstopping doet, dan kunnen de bacteriën een ontsteking veroorzaken. Als je verkouden bent of griep hebt, kun je ook een holteontsteking krijgen. Zink, vitamine C en/of neusdruppels helpen dan het beste.

Antibiotica innemen

Heeft de huisarts vastgesteld dat je een bacteriële holteontsteking hebt? Dan krijg je waarschijnlijk antibiotica voorgeschreven. Neem dit in zoals voorgeschreven en maak de kuur altijd helemaal af. Doe dit ook als je je na twee dagen al weer beter voelt. Als je de antibioticakuur niet afmaakt, dan kunnen de bacteriën resistent worden tegen antibiotica. Een volgende antibioticakuur werkt dan niet meer. Verder kunnen er na een of twee dagen toch nog bacteriën in je neus zitten. Met de antibiotica worden deze volledig gedood.

Allergie

Heb je na een antibioticakuur nog steeds last van overmatig neusslijm? Dan kan een allergie de oorzaak zijn. Met behulp van allergietesten kom je erachter of dit zo is. Je moet dan verschillende onderzoeken doen, om te weten te komen of je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, materialen of stoffen.

Als je een allergie hebt, dan reageren je neusslijmvliezen overgevoelig op stoffen. Voorbeelden hiervan zijn graspollen, huidschilfers van huisdieren, boompollen en huisstofmijt.

Hyperreactiviteit

Verder kan het ook zijn dat je last hebt van hyperreactiviteit. Je reageert dan overgevoelig op inspanning, alcohol, nicotine, parfum, bakluchten, temperatuursveranderingen of verflucht. De meeste mensen met chronisch neusslijm hebben allergieën en last van hyperreactiviteit.

Wanneer je last hebt van overmatig neusslijm door een allergie of overgevoeligheid, dan is het zaak om de prikkels te vermijden die de klachten veroorzaken. Ook is het belangrijk dat je niet rookt. Daarnaast kunnen een neusspray of pillen met antihistaminica goed helpen. Je merkt de werking al binnen een kwartier tot enkele uren. Je hoeft deze medicijnen enkel te gebruiken, als je klachten krijgt. Bij voortdurende neusklachten, is een neusspray met corticosteroïden een goede optie. Deze zorgen ervoor dat productie van het neusslijmvlies wordt geremd.

Neuspoliepen

Neuspoliepen in de holtes kan ook een reden zijn van aanhoudend neusslijm. Deze ontwikkelen zich langzaam. Van kleine neuspoliepen heb je vaak geen klachten. Grote neuspoliepen belemmeren de luchtstroom door de holtes te belemmeren. Ze kunnen irritaties geven waardoor het lichaam nog meer neusslijm produceert.

Neuspoliepen worden meestal behandeld met speciale neusspray, druppels of tabletten die corticosteroïden bevatten. De poliepen krimpen dan, waardoor de klachten verdwijnen. Als de medicijnen niet helpen, dan is een operatie nodig. Hierbij wordt de neuspoliep weggehaald.

Structurele afwijking

Verder is het ook mogelijk dat er sprake is van een structurele afwijking, zoals vergrote neusamandelen of een afwijking aan het neustussenschot. Verder kan een neusverwonding of aan het omliggend weefsel ook de oorzaak zijn van een afwijking. Hierdoor kan er overmatig neusslijm worden aangemaakt. Een operatie is dan noodzakelijk.

Wat je zelf kunt doen

Om de neusklachten wat te verminderen, kun je zelf ook een aantal maatregelen nemen. Zo helpt het om een stoombad te nemen. Met het stoom wordt het slijm in de neus losgemaakt. Droge lucht is funest voor je neus. Dit kan de neusholtes irriteren, waardoor er weer meer slijm wordt aangemaakt. Het plaatsen van luchtbevochtigers in huis helpt dan ook heel veel. Verder kan een kamerplant de lucht ook al wat vochtiger maken. Verder is het altijd goed om veel water te drinken.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…