Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is de regel ‘eet je bordje leeg’ ongezond?

3 min read

Moest jij ook altijd je bord leegeten voor je van tafel mocht? Een grote kans van wel, toch zou deze regel niet gezond zijn. Opvoedingsdeskundigen hebben ontdekt dat kinderen die altijd hun bord moeten leegeten later een grote kans hebben op obesitas. Hoe leer je je kind dan wel een gezonde eetgewoonte aan?

‘Eet je bord leeg’ is een verouderde regel

Als je van jongs af leert om altijd je bord leeg te eten zal je dat als volwassene ook doen. In een wereld waarin obesitas overal op de loer ligt is dit geen goed idee. Daarbij komt dan nog eens dat de porties die op een bord liggen steeds groter worden.

Verstoor het hongergevoel van je kind niet

Kinderen weten van nature perfect hoeveel eten ze nodig hebben. Zo zullen baby’s die verdunde melk krijgen dubbel zoveel drinken. Als kinderen veel energie verbruiken zullen ze ook meer honger hebben. Door je kind elke maaltijd te verplichten om een bord leeg te eten zal je dat natuurlijke hongergevoel verstoren. En een verstoord hongergevoel ligt aan de basis van obesitas.

“Jij bepaalt wat en wanneer je kind eet, je kind kiest hoeveel het eet”

Deze nieuwe regel moet komaf maken met de oude. Jij als ouder kiest wat het kind eet en wanneer het eet. Wil je kind tijdens de maaltijd maar 3 hapjes eten? Geen probleem, maar er komen dan ook geen extra tussendoortjes. Je kind zal tijdens de volgende maaltijd wél honger hebben. Geef je kind kleine porties en laat het zelf kiezen wanneer het genoeg heeft.

Het is beter om niet te belonen met eten

“Als je je bord leegeet krijg je dessert”, klinkt je bekend in de oren? Ook deze opvoedingsregel kunnen we beter achterwege laten. Kinderen belonen met eten werkt obesitas nog eens dubbel in de hand. Je kind zal zich later als het groter wordt ook willen belonen met eten. Hetzelfde geldt voor straffen.

In onze podcastaflevering ‘Mild ouderschap: minder perfectie, meer geluk’ gaan we ook op belonen met eten in, maar er komen nog veel aspecten van het ouderschap aan bod. Benieuwd? Beluister de volledige aflevering hieronder.

Door