Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Rode gist rijst en olijfextract helpen de kans op hart-en vaatziekten te verminderen

Camille
3 min read

In de Verenigde staten overlijdt elke 40 seconden iemand aan een hart- en vaatziekte. Het is de nummer 1 doodsoorzaak in onze huidige, geïndustrialiseerde maatschappij. Medicatie op dit gebied wordt steeds nauwkeuriger en beter maar helaas maken aandoeningen als overgewicht en obesitas de prognose ernstiger.

30 tot 40% van de Amerikanen lijdt aan het metaboolsyndroom, een discrepantie tussen voeding en beweging. Wat eenvoudigweg betekent dat men te veel eet en te weinig beweegt.

Veel mensen verkiezen een natuurlijke oplossing boven zware medicijnen. Hier komen rode gist rijst en olijfextract om de hoek kijken. EFSA (Europese Autoriteit voor voedsel-veiligheid) adviseert een dagelijkse inname van 10mg Monacoline K, de werkzame stof in rode gist rijst. Daarnaast stelt EFSA dat min. 5 mg olijfolie het oxideren van LDL-cholesterol (slechte cholesterol) kan voorkomen. In 2015 is dan ook onderzoek gedaan naar de volgende hypothese: “Kunnen rode gist rijst en olijfextract het lipidenprofiel en de kans op hart- en vaatziekten bij mensen met het metaboolsyndroom verbeteren?”.

Het onderzoek

Het onderzoek vond plaats van midden februari 2014 tot en met midden april 2014 op 50 personen met het metaboolsyndroom. De patiënten waren minimaal 18 jaar en mochten niet behandeld zijn met cholesterolverlagende medicatie. Ook mensen die lijden aan chronische ontstekingsziektes, diabetes type II en een toenemende hoeveelheid triglyceride werden uitgesloten evenals vrouwen die zwanger wilden worden tijdens het onderzoek.

Alle patiënten kregen een vragenlijst met vragen over voeding, beweging, roken, de menopauze en eventuele stress. Patiënten die cholesterolverlagende voedingsmiddelen nuttigden tijdens de start van het onderzoek, moesten hiermee stoppen ten behalve van het onderzoek.

De helft van de patiënten kreeg een commercieel beschikbaar voedingssupplement genoemd Cholesfytol® plus terwijl de andere helft een placebo toegediend kreeg. Elke proefpersoon kreeg zowel in het begin als aan het eind van het onderzoek een klinisch onderzoek. Daarbij werd hun gewicht, lengte, omvang en bloeddruk gemeten. Ook werd er bloed afgenomen. Na het onderzoek werden de patiënten opnieuw gevraagd een vragenlijst in te vullen met daarbij ook de vermelding van eventuele bijwerkingen zoals spierpijn, kramp en slaapproblemen.

De resultaten

Het grootste verschil tussen de twee testgroepen was het verschil in afname van LDL-cholesterol. Daarnaast was het verschil in andere lipiden zichtbaar. Het risico op hart- en vaatziekten binnen de testgroep was 1 tot 18% tegenover 1 tot 46% in de controlegroep.

Wil je graag hier meer over weten? Klik hier »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…