Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Flauwte

Een sportblessure die vaker voorkomt dan je denkt is flauwte. Vooral als je intensief aan het sporten bent kan flauwte optreden. Eerstehulpverleners krijgen van alle sportblessures dan ook het meeste te maken met het flauwvallen van een sporter. Bij flauwvallen verlies je voor een kort tijdsbestek het bewustzijn doordat de doorbloeding verminderd in de hersenen. Vaak kan een sporter hierdoor niet blijven staan en valt hij neer. Binnen een korte tijd treedt er herstel op wat een bekend symptoom is van flauwvallen. In de meeste situaties gaat het vooral om jonge sporters. Ongeveer de helft van de sporters is weleens flauwgevallen. Dat betekent dan ook dat het een bekende sportblessure is.

Flauwte door oververmoeidheid

Als sporter ga je vaak compleet voor je sport en wil je werkelijk alles geven. Flauwte door oververmoeidheid komt dan ook vaker voor dan je zou denken. Sporters die zich teveel inspannen kunnen ineens flauwvallen. Natuurlijk wordt het vaak gezegd dat je door de pijn barrière heen moet als je echt topsport beoefent. Maar als je te ver gaat dan kan je gaan flauwvallen. Het is vanuit je lichaam een teken dat je te ver gegaan bent. Neem even een pauze en laat je lichaam tot rust komen.

Flauwte door een hartafwijking

Als je regelmatig flauwvalt tijdens het sporten en je jezelf niet teveel inzet dan kan de oorzaak een hartafwijking zijn. Als je last hebt van hartritmestoornissen dan kan dat vrijwel op ieder moment gebeuren. Door een probleem met één van je hartkleppen kan je ook regelmatig omvallen. Zelfs bij de kleinste inspanning tijdens het sporten kan je al gaan flauwvallen. Laat jezelf controleren als je tijdens he sporten regelmatig flauwvalt er kan namelijk meer aan de hand zijn dan alleen fysieke inspanning.

Flauwte door warmte

Sporten in een warme omgeving is gevaarlijker dan je denkt. Tijdens de zomermaanden zijn er dan ook een stuk meer meldingen van flauwvallende sporters dan buiten de zomerperiode. Tijdens het sporten ga je ook nog eens extra zweten en transpireren, waardoor je veel vocht verliest. Door genoeg te drinken kan je het lichaam op een natuurlijke manier laten afkoelen. Het wordt aangeraden om een half uur voor het sporten al een halve liter water te drinken bij warm weer. Drink daarnaast ongeveer één liter water per uur dat je gaat sporten. Hierdoor kan je voorkomen dat je flauwvalt tijdens het sporten door warmte. Goed ventilerende sportkleding is daarbij ook belangrijk om flauwvallen te voorkomen.

Symptomen van flauwvallen

  • Het slachtoffer geeft aan dat hij/zij zwarte plekken ziet.
  • De sporter krijgt een witte huid en ziet bleekjes.
  • De sporter begint heftig te zweten ondanks dat de huid koud aanvoelt.
  • Het bewustzijn wordt verloren en de sporter kan omvallen.

Eerste hulp bij flauwte

Het is belangrijk om een sporter eerste hulp te verlenen bij het flauwvallen. Als je een flauwte ziet aankomen of een sporter geeft dit aan dan is het belangrijk direct ondersteuning te bieden. Probeer te voorkomen dat de sporter ergens tegenaan valt of gewond raakt door de val. Laat de sporter rustig liggen op de grond. Laat omstanders vooral afstand houden zodat er zuurstof bij het slachtoffer kan komen. Zorg tevens voor voldoende frisse lucht en eventueel ventilatie.

Maak eventuele strakke kleding losser voor een betere stimulering van de ademhaling. Laat een omstander een koud kompres of washandje halen en leg dit tegen de voorhoofd aan. Controleer tevens de ademhaling of deze nog steeds goed gaat. Als de sporter bijkomt dan is het belangrijk dat je deze langzaam omhoog laat komen anders is er een risico op herhaling. Komt de sporter niet binnen twee minuten bij? Dan dien je 112 te bellen.