Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hittekrampen

Hittekramp is een soort oververhitting van de spieren dat tijdens het sporten kan gebeuren. Door deze oververhitting volgt een soort pijnlijk samentrekken van de spieren. Vaak gebeurd dit tijdens een hevige inspanning in een te warme ruimte. Je voelt de pijn vooral in de spieren die je het meest gebruikt hebt. Sommige wetenschappers twijfelen vandaag de dag nog wel steeds of de warmte de enige oorzaak kan zijn. Bij sommige sporters treedt de blessure ook op als de tempraturen niet hoog oplopen. Je lichaam kan bijvoorbeeld ook gevoelig zijn door kramp, waardoor je last kan krijgen van hittekrampen. Sommige wetenschappers denken ook dat een zoutgebrek de oorzaak kan zijn van een hittekramp.

Symptomen die aanzet geven tot hittekrampen

  • Spierkrampen
  • Gevoelige spieren bij aanraking
  • De spieren voelen harder aan dan normaal
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Onwel gevoel
  • Hyperventilatie

De oorzaak van hittekramp

Over de oorzaak van hittekramp zijn veel wetenschappers het nog niet eens. In ieder geval treedt de aandoening meestal op bij warm weer. Of als sporters binnen aan de slag gaan kan de kramp ontstaan tijdens het sporten in een warme omgeving. De meeste slachtoffers die last krijgen van een hittekramp hebben weinig tot niets gedronken voor het sporten of tijdens het sporten. In het lichaam kan hierdoor een soort oververhitting optreden doordat je actief aan het bewegen bent. Hierdoor ontstaat er een zeer pijnlijke kramp in de spieren. Dat kunnen beenspieren zijn, maar zeker weten ook buikspieren of andere spieren die je inspant tijdens het sporten. Een tekort aan zout kan ook een oorzaak zijn waarom je last krijgt van een hittekramp. Het is belangrijk om tijdens het sporten voldoende vocht en zout aan het lichaam te geven.

Behandeling van hittekrampen

Als eerste is het belangrijk om het slachtoffer van een hittekramp direct te laten stoppen met sporten. Als er een koelere ruimte is dan is het belangrijk om de sporter hierna toe te brengen. Ben je buiten in de openlucht? Breng de sporter dan naar een schaduwrijke plek of een plek waar het lichaam kan afkoelen. Het is slim om het slachtoffer iets te laten drinken. Vooral een officiële sportdrank wordt aangeraden omdat hier ook zout in zit. Eventueel kan je een slachtoffer ook water geven in combinatie met chips of iets anders zouts.

Eventueel kan je de spieren passief laten bewegen of aanspannen. Het is enorm belangrijk dat de spieren niet overbelast worden of er opnieuw gesport wordt. Rust en het laten afkoelen van het lichaam is de beste behandeling van hittekramp. Dit allemaal vooral in combinatie met voldoende drinken en zout toevoer. Eventueel kan je de spieren heel voorzichtig iets laten uittrekken om de kramp eruit te halen. Ga de spieren absoluut niet masseren want hierdoor warm je ze alleen verder op.

Hittekramp voorkomen

Een hittekramp voorkomen is altijd slimmer dan dat je er één moet behandelen. Het kost veel tijd en als je aan het sporten bent dan heb je geen zin in een blessure. Als je voetbalt dan kan het zelfs zo zijn dat je gewisseld dient te worden omdat je niet meer verder kan spelen tijdens de wedstrijd. Het voorkomen van een hittekramp is daardoor ook heel belangrijk. Het is belangrijk om voor de start van een wedstrijd voldoende water te drinken. Drink minimaal een halve liter en probeer tijdens het sporten ook nog een liter per uur te drinken.

Eventueel is het slim om een goede sportdrank te drinken waar zout toevoer inzit. Controleer van te voren of de sportdrank die jij drinkt een zout toevoer heeft. Daarnaast is het belangrijk om je lichaam goed te beschermen tegen hitte. Draag ventilerende sportkleding en koel je lichaam eventueel met bijvoorbeeld een spons. Eventueel kan je als laatste tip zouttabletten nemen om de kramp te voorkomen.