Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoofdletsels

Tijdens het sporten is er een kans dat er hoofdletsels ontstaan. Het risico van een hoofdletsel is heel erg per sport afhankelijk. In sommige sporten komen letsels vaker voor dan bij andere sporten. Maar letsels kunnen zelfs ontstaan bij een val en dit risico is er natuurlijk bij iedere sport. Daarnaast komt het regelmatig voor bij sporten waar er veel lichamelijke contacten zijn. Bij een botsing kan er namelijk een letsel ontstaan of bij een hevige plotselinge versnelling. Hierdoor kan schade ontstaan aan de schedel en soms ook aan de hersenen. Bij ernstig hoofdletsel is het vaak een combinatie van schade aan de hersenen en de schedel.

Hoofdletsel veroorzaakt door een wond

De hoofdhuid is vaak een stuk dunner vergeleken met de rest van onze huid. Daarnaast zit de hoofdhuid vol met bloedvaten, waardoor een bloeding bij hoofdletsel snel kan ontstaan. In de meeste situaties ziet een hoofdletsel met bloed er hierdoor veel ernstiger uit dan het in werkelijkheid is. Vooral doordat er veel bloed bij komt kijken doordat er zoveel bloedvaten aanwezig zijn. Doordat het bloed zich vaak snel door de haren verspreidt is het soms lastig om te bepalen waar de wond zich werkelijk bevindt. Dat maakt het behandelen van hoofdletsel met een wond vaak wat lastiger.

Hoofdletsel in combinatie met schade aan de hersenen of schedel

Door een harde val of botsing kan er een hoofdletsel ontstaan aan de hersenen of schedel. Hierbij is er soms geen wond zichtbaar, maar is de schade van binnen groot. Bij een zeer grote klap is het zelfs mogelijk dat de schedel breekt. Een schedelbreuk gaat vaak samen met zeer ernstig letsel. Hierbij kunnen zelfs de hersenen opzwellen en blijvend beschadigen. In het meest gunstige geval ontstaat er een hersenschudding. Bij een hersenschudding raken de hersenen tijdelijk verstoort door de klap. Ondanks de klap is er geen blijvende schade en met wat rust kunnen de hersenen zelf weer herstellen.

Symptomen hersenschudding

Schedelfractuur als ernstig hoofdletsel

Bij een zeer harde botsing of val tijdens het sporten kan een schedelfractuur ontstaan. Een schedelfractuur behoort tot zeer ernstig hoofdletsel. Hierbij zijn er één of meerdere breuken in de hersenen zichtbaar. Vaak is er naast de breuk minimaal een hersenschudding bij de patiënt aanwezig en worden deze symptomen vertoont. Een schedelfractuur kan ontstaan in combinatie met een wond. Hierbij komt de schedel soms open te liggen hierbij wordt de schedelfractuur een open breuk genoemd. Een schedelfractuur kan zeer ernstige gevolgen hebben voor het slachtoffer. Zo kunnen bloedvaten beschadigen of de hersenen bekneld raken. Door het beschadigen van de bloedvaten kan het gebeuren dat de hersenen te weinig bloed krijgen of zuurstof. Hierdoor treed er een blijvende beschadiging op en kan de patiënt zelfs overlijden.

Symptomen schedelfractuur

  • Heftige hoofdpijn
  • Verlies van gezichtsveld
  • Gehoorverlies
  • Bloedingen bij de ogen
  • Bij een open wond kan de schedelbreuk zichtbaar zijn.
  • Hersenvocht uit de neus of oren van het slachtoffer
  • Bloed uit de neus of oren.
  • Bewusteloosheid
  • Onrustig of irritatie
  • Slachtoffer is verward en weet niet wat die doet.
  • Bleekheid
  • Misselijkheid en braken
  • Duizeligheid
  • Uitval van zenuwenfuncties zoals tintelingen of gevoelloosheid.

Herstel na een schedelfractuur

Ondanks dat een schedelfractuur vrij ernstig is kan je hier volledig van herstellen. Het is belangrijk dat een dokter snel ingrijpt en de juiste behandeling uitvoert. In de minst ernstige situaties groeit de breuk vanzelf weer aan en dient de arts niets te doen. Vaak herstelt het lichaam volledig en verdwijnen de symptomen van hoofdletsel automatisch. Een schedelbreuk is dus absoluut niet direct dodelijk vooral als de belangrijke bloedvaten in takt zijn gebleven.