Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Onderkoeling

Als je gaat sporten tijdens de wintermaanden dan kan dat een risico met zich meebrengen. Vooral als je buiten een sport beoefent. Onderkoeling is één van de verschijnselen die kan optreden als je het sporten tijdens de wintermaanden verkeerd aanpakt. Vooral wind, sneeuw of sporten tijdens vriestempraturen zorgen al snel voor onderkoelingsverschijnselen.

Een goede sportuitrusting is dan ook belangrijk om de symptomen van onderkoeling te voorkomen. Daarnaast is het heel belangrijk dat je de symptomen van onderkoeling tijdig herkent en zo op tijd kan ingrijpen. Onderkoelt raken is namelijk gevaarlijk voor het lichaam en kan zelfs dodelijk zijn als je het niet op tijd aanpakt.

De symptomen van een onderkoeling

  • De huid is bleek en voelt koud aan
  • Je bent bij bewustzijn, maar wel verward
  • Je rilt van de kou en je hebt last van klappertanden
  • Je voeten of handen doen pijn
  • De hartslag is onregelmatig
  • De bloeddruk is hoger dan normaal
  • De ademhaling vertraagt

Dit zijn de symptomen van een onderkoeling als je lichaamstempratuur daalt onder de 35 graden. Het is belangrijk dat je bij deze symptomen direct stopt met sporten en de warmte opzoekt. Je lichaam vertoont namelijk de eerste verschijnselen van onderkoeling. Het is de zogenaamde afweerfase van ons lichaam. Als we langer doorgaan met sporten dan kunnen we last krijgen van een uitputtingsfase en uiteindelijk kunnen we verlamd raken door de onderkoelingsverschijnselen.

Onderkoeling aanpakken

Het is belangrijk om bij de eerste symptomen direct de onderkoeling aan te pakken. Zoek een plek waar het minder koud is en waar je beschut bent tegen de wind. Ga niet direct een warm gebouw in want het is belangrijk om je lichaam langzaam weer op te warmen. Draag je natte kleding door regen of sneeuw? Trek deze dan uit of verwissel ze voor droge kleding. Zorg ervoor dat vooral het hoofd en de nek warm gekleed is met bijvoorbeeld een sjaal of muts. Het is nu belangrijk om het lichaam langzaam op te warmen om hartritmestoornissen te voorkomen. Vaak worden er dekens uitgereikt om het lichaam langzaam aan verder op tempratuur te krijgen. Het is een goede techniek om je eigen blote lichaam tegen het blote lichaam van het slachtoffer te houden. Je kan zo iemand weer op tempratuur brengen. Een suikerrijke drank kan ook helpen om weer op tempratuur te komen. Als het slachtoffer bewusteloos raakt dan is het noodzakelijk om 112 te bellen.

Goede sportkleding

Als je ooit eens de verschijnselen van onderkoeling hebt meegemaakt dan weet je hoe belangrijk goede sportkleding is. Met goede sportkleding kan je onderkoeling voorkomen. Zorg er dus voor dat je op ieder seizoen bent voorbereid en jezelf in laagjes aankleed. Mocht je het toch warm krijgen dan kan je eventueel een laagje weer uitdoen. Naast de kou dien je ook gekleed te zijn op regen. Vaak zijn er speciale outfits verkrijgbaar die je speciaal tijdens een regenachtige dag kan dragen. Het is belangrijk dat het vochtverlies goed wordt afgevoerd en je lichaam dus niet onderkoelt raakt van je eigen zweet. Sporten met natte sportkleding kan bijdragen aan onderkoeling vooral als je overmatig zweet. Pas je kleding hierop aan want je kan hierdoor zelfs nog tijdens de zomermaanden last krijgen van onderkoeling.

Voorzorgsmaatregelen

Naast een goede sportuitrusting zijn er meer dingen om onderkoeling te voorkomen. Drink bijvoorbeeld geen alcohol voor het sporten. Vaak wordt gedacht dat je lichaam warm gehouden wordt door alcohol. Je krijgt er tenslotte een lekker warm gevoel van. Helaas verlies je in de praktijk juist sneller warmte door het drinken van alcohol. Pas daarnaast ook je voeding aan op de tempratuur. Je lichaam zal meer voeding verteren om zichzelf warm te houden. Ga dus absoluut niet sporten op een lege maag. Dat zijn enkele nuttige tips waarmee je onderkoeling kan voorkomen.