Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Schaaf- en snijwonden

Schaaf- en snijwonden kunnen werkelijk op ieder moment ontstaan tijdens het sporten. Het kan dus ook gerust voorkomen tijdens een normale sporttraining. Oorzaken van schaaf en snijwonden hebben vaak te maken met vallen of stoten. Soms kan het ook dat bepaalde scherpe voorwerpen worden gebruikt bij het sporten. Scherpe voorwerpen kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van snijwonden. Dat kunnen diepe of oppervlakkige snijwonden zijn. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van het soort val. In de meeste situaties kan je schaaf- en snijwonden door het sporten gewoon zelf behandelen. In sommige situaties is een dokter nodig om de wonden te behandelen.

Symptomen snijwonden

  • De huid is beschadigd.
  • Er is vaak een snede of gebarsten huid.
  • Het slachtoffer heeft last van pijn in de wond.
  • Er kan soms veel bloedverlies zijn. Soms lijkt het bloedverlies erger dan de snede zelf.
  • De snijwonden zijn vaak duidelijk begrenst.
  • Een diepe of oppervlakkige wond.

Snijwonden ontstaan vaak door een botsing met scherpe voorwerpen. Bijvoorbeeld als je ergens tegenaan valt tijdens het sporten. Het is dan ook belangrijk om altijd in een veilige omgeving te gaan sporten. Ga dus niet sporten in de buurt van prikkeldraad of andere scherpe voorwerpen. Je kan zo verwondingen voorkomen. In een sportzaal dient er ook altijd gecontroleerd te worden op scherpe voorwerpen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er een stuk glas ligt op de grond. Ruim dit altijd op voor je begint met trainen. Train je met voorwerpen? Controleer dan of er geen scherpe uiteinden aan de voorwerpen zit waardoor er snijwonden kunnen ontstaan.

Symptomen schaafwonden

  • Een oppervlakkige wond.
  • Alleen de bovenste huid is beschadigd.
  • Soms is een grote oppervlakte beschadigd.
  • Er is geen bloeding, maar soms wel een kleine puntbloeding.
  • De huid voelt erg pijnlijk aan.
  • Soms zit er vuil tussen de beschadiging van de huid in.

Binnen de sport komen regelmatig schaafwonden voor door valpartijen. Vooral bij wielrenners is de kans groot dat er een schaafwond ontstaat. Ze vallen vaak massaal en hierbij raken ze hard de grond of andere voorwerpen. Door de snelheid waarmee ze op de grond terecht komen kan de huid flink beschadigd raken. Schaafwonden komen vaak voor op elle bogen, knieën, billen, bovenbenen, handen en schouders. Je komt ze vooral tegen op plekken waar je jezelf opvangt. Meestal is een doktersbezoek niet nodig tenzij het gaat om zeer grote schaafwonden. Als deze erg vuil zijn dan is een tetanusvaccinatie vaak noodzakelijk deze dien je bij de dokter te halen.

Symptomen scheurwonden

  • Rafelige huid rond de wond
  • De huid “flappert” soms nog aan de wond
  • Er kan veel bloedverlies zijn vooral bij het raken van een bloedvat

Bij een training in de natuur kan een scheurwond of rijtwond ontstaan. Hierbij blijft je huid aan een voorwerp hangen tijdens het vallen. Dat kan soms een spijker zijn of iets anders scherps. Een rijtwond geneest bijna nooit mooi en hiervoor is vaak een arts nodig om een wond te hechten.

Schaaf- en snijwonden behandelen

De meeste schaaf- en snijwonden zijn eenvoudig zelf te behandelen. Soms is een pleister en wat Betadine voldoenden. Afhankelijk van het formaat van de wond kan eventueel een drukverband worden aangelegd. Vooral als een snijwond hevig aan het bloeden is kan het slim zijn om een verband aan te leggen. Blijft een wond bloeden? Dan raden we altijd aan om een bezoek te brengen aan een arts. Heb je last van een rijtwond of scheurwond? Een bezoekje aan de arts kan dan ook slim zijn om het eventueel te laten hechten. Ben je buiten gevallen tijdens het sporten en zit er vuil in de wond? Een bezoekje aan de arts is dan verplicht om een tetanusinjectie tegen straatvuil te halen.