Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Start je eigen moestuin met een eenvoudig stappenplan

shana
5 min read

Een eigen moestuin is niet alleen handig, maar ook heerlijk én gezond. De verse, onbespoten groenten, fruit en kruiden zijn zeer lekker en daarnaast nog eens kraakvers. Een eigen moestuin aanleggen is helemaal niet moeilijk en is een leuke hobby. Hieronder kan je een stappenplan van 8 weken terugvinden dat je tuin tot een milieuvriendelijke moestuin kan omtoveren.

Stappenplan

Stap 1: Bepaal de ideale locatie voor je moestuin

De beste plek voor je moestuin is een open plaats, met een haag rond. Dat wil zeggen dat je uit de buurt van bomen zit. Die geven veel te veel schaduw en nemen heel wat water en voedsel uit de grond en jouw groenten. De haag zorgt ervoor dat jouw groenten beschermd worden tegen de koude noordoostenwind. Het is wel van belang dat je moestuin minstens 6 uur zon per dag heeft.

Heb je niet echt een lege plaats in je tuin? Offer dan een stuk gras op, maar sproei het niet dood. Snij de bovenste laag gras weg met een zodensnijder en spit tot 30 centimeter diep in de grond.

Maak ook eerst een goed plan voor je begint met je moestuin. Zorg dat je je moestuin indeeld met paadjes, waardoor je aan al je groenten, fruit en kruiden kunt.

Stap 2: Onderzoek je grond

Het is heel belangrijk in welke grond je gaat tuinieren. Enkel een vruchtbare grond zorgt voor goede en lekkere groenten of fruit. Wanneer de grond te weinig voedingsstoffen heeft, zal de groente of fruit ook geen lekkere smaak hebben. Maar wat is een vruchtbare grond? Op de eerste plaats moet je je grond gaan testen. Wanneer je grond te nat is, gaan je groenten of fruit snel rotten. Daarom test je best je grond door een put te graven van een spade diep en giet er een emmer water in. Wanneer het water de volgende dag weg is, wil dat zeggen dat je grond perfect is om in te zaaien. Heb je last van een zure grond? Strooi dan in de herfst kalk en bemest in het voorjaar. Doe dit nooit tegelijk.

Stap 3: Je grond bemesten en verbeteren

Vroeger had iedereen een mesthoop die meteen uitgestrooid werd over de moestuin. Vandaag kan je mest gewoon in een pakje kopen in de supermarkt. Ga voor organische mest van kippen of koeien wanneer je een biomoestuin wilt starten. Wanneer je last hebt van een zanderige grond, meng er dan wat bodemverbeteraar door. Hierdoor gaat de grond wat vaster worden en kunnen groenten makkelijker gekweekt worden.

Stap 4: Het zaaien en planten van groenten, fruit en kruiden

Nu kan je eindelijk beginnen dromen over die lekkere bioproducten. Ga naar de winkel achter zaden of planten en begin aan. Het is wel belangrijk om te weten wanneer je wat mag zaaien. Hiervoor bestaan heel wat moestuinkalenders. Enkele voorbeelden zijn:

  • Aardbeien: in maart zaaien
  • Basilicum: in mei zaaien
  • Veldsla: bijna het hele jaar door zaaien

Om ervoor te zorgen dat je grond vruchtbaar en rijk van voedingstoffen blijft, is het van belang elke keer verschillende groenten of fruitsoorten te planten of zaaien. Zo wordt de grond niet elke keer onttrokken van dezelfde vitaminen en mineralen die diezelfde groente elke keer nodig heeft.

Stap 5: Het onderhouden van de moestuin

Tijdens het kweken van je groenten, fruit en kruiden is het best dat je ze regelmatig controleert. Ook is het onderhouden van je moestuin heel belangrijk. Dit houdt in:

  • je moestuin water geven
  • je groenten & fruit oogsten
  • onkruid weghouden
  • ongedierte vermijden

Om ongedierte en onkruid weg te houden, gebruik je best geen chemische stoffen. Slakken kan je bijvoorbeeld vermijden door biologische slakkenkorrels te strooien. Onkruid is heel wat moeilijker te vermijden. Onkruid blijft namelijk groeien zolang het niet vriest. Het beste hiervoor is om regelmatig te wieden en het onkruid weg te halen.

Opgelet wanneer je terras naast je moestuin ligt. Bij het onderhouden van het terras worden vaak bepaalde producten gebruikt die de planten in je moestuin kunnen beschadigen. Wanneer je je terras aanlegt kun je deze dus maar beter niet naast je moestuin aanleggen.

Denk daarnaast ook aan een goede afsluiting. Voor spelende kinderen, voor je honden, … Want je wil uiteraard niet dat al je groenten & fruit vertrappeld wordt. Er zijn vele soorten afsluitingen beschikbaar. Bekijk wat best past bij jouw huis & tuin.

Stap 6: Oogsten

De laatste en leukste stap is natuurlijk het oogsten van lekkere bioproducten. Je kan de oogst direct gebruiken in je maaltijd of invriezen.

Wacht niet te lang en ga aan de slag. Wanneer je je moestuin hebt ingericht, neemt het niet veel tijd meer in beslag en kan je enkel genieten van lekkere zelfgekweekte groenten, fruit of kruiden

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…