Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips om van de hik af te komen

Camille
3 min read

Eerst en vooral: wat is de hik eigenlijk? De hik is een verschijnsel waarbij je middenrif wordt geprikkeld. Er zijn ontzettend veel gissingen over waardoor het kan ontstaan, maar de precieze oorzaak blijft toch onbekend. Over 1 ding zijn we het wel allemaal eens: het is niet alleen lastig, het kan ook doodgenânt zijn. We maken van de gelegenheid graag gebruik om een aantal tips mee te geven om er zo snel mogelijk van af te komen.

1. Water

Neem een grote slok water en slik in minstens drie keer door zonder uit te ademen.

2. Suiker

Neem een driekwart lepel kristalsuiker en slik dit zonder water door. Naar verluidt werkt dit middeltje evengoed wanneer je de suiker vervangt door een lepel ijs.

3. Citroen

In grootmoeders trukendoos vonden we ook nog deze: neem een citroen (rijp of onrijp maakt niet uit, al raden we overrijp echter af) en bijt er zachtjes in.

4. Adem inhouden

Adem diep in en uit, en houd de adem telkens een paar tellen in terwijl je beide vuisten tegen het middenrif aandrukt. De hik ontstaat door samentrekking van het middenrif, dus in feite pak je op die manier rechtstreeks “de bron” aan. Een andere manier om er van af te komen, is in –en uitademen in een papieren zak. Het is natuurlijk niet de bedoeling om het hele hoofd in de zak te steken, welteverstaan.

5. Ijskoud water

Neem een glas ijskoud water en gorgelen maar! De koude zorgt ervoor dat je lichaam als het ware “schrikt”.

6. Fysieke inspanning

Een tip die wat meer fysieke inspanning vraagt dan de voorgaande: Ga zitten en druk je knieën tegen je borst, zo dicht mogelijk. Doe dit kort, pauzeer, en herhaal een aantal keer opnieuw. Een volle minuut of 2 en het probleem is verholpen.

7. Schrikken

Vraag iemand om je flink te laten schrikken. Als je schrikt, dan verstoor je je ademhalingscyclus waardoor het middenrif automatisch abrupt een ander ritme aanneemt.

8. Afleiding

Minder bekend, maar even efficiënt, is het trucje van de mentale afleiding. Probeer bijvoorbeeld maar eens na te gaan wat je gisteren gegeten hebt. Makkie? Ga dan maar naar eergisteren, het voorbije weekend, tot vorige week en je bent je zo aan het suf peinzen dat de hik zo verdwijnt.

Kort samengevat komt het er eigenlijk op neer om je ademhaling een beetje van de kaart te brengen. Alles wat er voor zorgt dat je plots anders of op een ander ritme ademt, is strikt genomen een stoorzender tussen de hersenen (zenuwstelsel) en het middenrif, en zal er voor zorgen dat de hik stop. Hik!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…