Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vraag van de lezer: Val ik niet meer af door een tekort aan ijzer?

5 min read

Elke maand laten we een lezer zijn/haar vraag stellen aan Sonja Kimpen.

DE VRAAG: ‘Door het volgen van jouw 10 gezonde principes ben ik in 4 maanden tijd 12 kilo afgevallen. Maar daarna is mijn gewicht gelijk gebleven. Ik weet via een bloedonderzoek dat ik te weinig ijzer heb en neem hiervoor momenteel supplementen. Ligt de oorzaak van mijn gewichtsstagnatie bij die supplementen of is het de periode van stagnatie waarvoor u ons altijd verwittigd?’

Het antwoord van Sonja

IJzer is inderdaad belangrijk voor het transport van zuurstof en je stofwisseling. Een tekort kan dus een invloed hebben op je conditie én op je metabolisme (je vetverbranding). Je bent al 12 kilo verloren. Ik stel daarom voor dat je nu eerst tracht je ijzertekort weg te werken en je mineralenbalans te herstellen. Als je in deze periode je gewicht kan behouden, dan is dat een zeer goed resultaat. Wanneer dit tekort is verdwenen en je je opnieuw sterker voelt, kan je verder werken aan een eventuele gewichtsdaling. Ik hoop dat je dokter ook heeft gemeld dat cafeïnehoudende dranken die binnen één uur na een maaltijd worden gedronken, de opname van ijzer met 80% kunnen verminderen. Bovendien heeft het lichaam ook koper, kobalt, mangaan en vitamine C nodig om ijzer goed te kunnen opnemen. Tekorten kan je niet altijd met voeding alleen compenseren. Gepast advies van een dokter is noodzakelijk.

Vitaminen en mineralen zijn onmiskenbaar zeer belangrijke stoffen die je toelaten fit en energiek door het leven te gaan. Je vindt ze in gezonde, onbewerkte voeding. Een klein tekort kan veel gevolgen hebben, gaande van stofwisselingsproblemen, slecht geheugen, huidproblemen, vermoeidheid, lage of hoge bloeddruk, spierzwakte, verminderde weerstand, stemmingswisselingen, depressie, hoofdpijn… en zo kan ik uren doorgaan. Dit zijn dikwijls kleine ongemakken, maar al te vaak voorbodes van meer ernstige ziekten. De industrie speelt gretig op het belang van mineralen en vitaminen in. Ze stimuleren je via uitspraken als ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ om vitaminesupplementen te nemen. Maar dit lost weinig op. Het is net als extra olie in je auto kieperen zonder je auto na te kijken. Als  niet nodig is, gaat je auto er echt niet beter door rijden.

Wat heb je nodig uit je voeding om goed te functioneren?

Koolhydraten, vetten, eiwitten, mineralen en vitaminen en natuurlijk veel water. Ik zet vandaag even de mineralen en vitaminen in de kijker. Een twintigtal vitaminen en 15 mineralen ondersteunen je lichaam in al zijn functies. Je vindt ze vooral in groenten, fruit en onbewerkte voeding. Tekorten ontstaan meestal door te weinig gevarieerde en gezonde voeding, een slechte spijsvertering en een energie ondermijnende levensstijl zoals roken, niet bewegen, stress, emotionele problemen… Wil je exact weten of jouw mineralen- en vitaminenbalans in orde is, dan is er maar één manier. Een uitgebreid bloedonderzoek via de huisarts of bij een orthomoleculaire arts. Deze laatste is gespecialiseerd in preventieve geneeskunde en doet er alles aan om via optimalisatie van de natuurlijke voedingsstoffen je lichaam gezond te houden.

Wanneer mensen gezond gaan eten en bewegen en toch geen snel en merkbaar resultaat hebben, blijkt keer op keer dat ze grote tekorten hebben. Hierdoor heeft het lichaam niet meer de kracht om te reageren. Gelukkig stellen we vast dat door de juiste supplementen, voorgeschreven door een arts, deze mensen snel opkikkeren en al gauw kunnen genieten van alle voordelen van een gezonde levensstijl. Voordat je naar een dokter gaat, neem je best eerst zelf initiatief om je voeding te verbeteren. Je lichaam reageert heel snel op gezonde voeding. Gewoon omdat elk lichaam gezond wil zijn van nature. Eet 8 weken lang gezond. Reageert je lichaam niet positief, dan pas zou ik een arts raadplegen. In mijn boek ‘Gezond eten, gemakkelijker dan je denkt’ tracht ik via heel veel beeldmateriaal inzicht te geven in gezonde voeding en alle voordelen daarvan.

Met de volgende tips kan je vandaag al aan de slag:

  • Als het kan, eet dan de schil van groenten en fruit. Wanneer je toch schilt, eet dan zoveel mogelijk vruchtvlees dat dicht tegen de schil zit (na goed wassen en/of borstelen).
  • Als je groenten en fruit snijdt, doe dat dan zo kort mogelijk voor je het opeet. Elk snijoppervlak blootgesteld aan lucht zorgt ervoor dat voedingsstoffen verdwijnen.
  • Eet bruine ongepelde rijst, volkorenpasta en volkorenbrood.
  • Gebruik zo weinig mogelijk water bij het koken of in de microgolf.
  • Eet 2 x per dag een half bord groenten.
  • Eet 2 stuks verschillend fruit per dag.
  • Drink 2 liter water, het water tijdens beweging niet ingegrepen.
  • Neem 5 eetmomenten: ontbijt, middagen, avondmaal en twee tussendoortjes.
  • Eet 3 x vis per week.
  • Eet dagelijks een handvol mix van noten, zaden en pitten.
  • Vervang je snoepgoed door gedroogd fruit.
  • Zorg dat je dagelijks de 6 smaken binnenkrijgt (zoet, zout, zuur, bitter, scherp en wrang).
  • Breng kleur op je bord. De sprankelende kleuren van fruit en groenten dienen om je te verleiden omdat ze barsten van de bio actieve stoffen. Gun het je lichaam.

Volg Sonja Kimpen ook op Facebook en ontvang elke dag een extra tip! »

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid