Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom samen eten met het gezin zo belangrijk is?

Camille
5 min read

Tegenwoordig lijkt een gezamenlijke maaltijd voor veel mensen een oude traditie. In veel gezinnen is zo’n maaltijd eerder een uitzondering dan een regel. Waarom is het voor gezinnen belangrijk om samen te eten? Is het de moeite waard om deze traditie in stand te houden? Wat zijn de voordelen ervan?

Een verdwenen gewoonte

Het feit dat een gezamenlijke maaltijd aan het afnemen is, is het opmerkelijke bewijs dat onze sociale verbondenheid heel snel aan het veranderen is. Dit komt o.a. doordat zowel mannen als vrouwen langere dagen beleven vanwege de hoge kosten voor het levensonderhoud. Vervolgens zijn we ook ‘gemakzuchtiger’ geworden en kiezen we snel voor fastfood of reeds klaargemaakte maaltijden. Niet alleen volwassenen maar ook kinderen hebben veel verplichtingen zoals sport of andere naschoolse activiteiten. Kinderen eten ook vaak op een ander tijdstip dan de ouders.

Voordelen samen eten

1.Sociale opvoeding

In het woord opvoeden is niet voor niets het deel voeden opgenomen. Tijdens de maaltijden is het voor de ouders makkelijker om heikele punten omtrent normen, waarden, seksualiteit en huisregels aan te brengen. Maar ook leuke thema’s kunnen aangekaart worden. Zo kan er gesproken worden over een vakantiebestemming, een aangename beleving, het verloop van de dag enz. Door samen te eten kan er geleerd worden dat men de ander moet laten uitspreken en dat er moet geluisterd worden naar de ander, zonder zich op te winden of ruzie te maken. Je kan je kinderen op die manier leren dat ze een eigen mening mogen hebben, mits je er op en deftige manier kunt over praten.

2. Gezonder eten

Personen die samen eten, koken vaak samen. Zo wordt er een deftige maaltijd op tafel getoverd. Vooral als er kinderen zijn wordt hier meer aandacht aan besteed.

Bij mensen, die om wat voor reden dan ook geen tafelgenoten hebben, is de kans groter dat ze zwaarder zijn dan mensen, die wel met anderen eten. Dit heeft te maken met zowel bewuste als onbewuste factoren. Als er anderen aanwezig zijn, zullen we meestal minder grote porties opscheppen, kauwen we beter en letten we beter op de voedingswaarde van wat we op tafel zetten. Bovendien is gebleken, dat mensen die gewend zijn om alleen te eten vaker op de dag naar tussendoortjes grijpen, dan mensen die eten associëren met samenzijn.

3. Voordelig

Koken voor het hele gezin is vaak goedkoper dan voor iedereen apart pizza’s, frietjes of hamburgers te bestellen. In de supermarkt kan je tevens voordeelpakketten kopen met vlees en groenten. Grote hoeveelheden zijn vaak heel voordelig. Zelfs als je niet zo’n groot gezin hebt, kan je dit altijd in je diepvries bewaren. Samen eten is ook een ideale gelegenheid om je kinderen te leren dat ze alles moeten proberen, niet alleen wat je zelf  lust. Zo leren ze nieuwe dingen kennen en na een tijdje misschien zelfs appreciëren.

4. Regelmaat

Samen eten zorgt voor discipline en regelmaat. Op tijd eten en ook iedere dag gezond eten. Dit ontbreekt vaak bij personen die veel snacken. Gezinsmaaltijden helpen kinderen dus om een evenwichtiger, gezonder leven te leiden.

5. Gezellig

Samen aan tafel zitten is gewoon gezellig! Je praat over je dag en leert elkaar beter kennen. Je komt meer te weten over je kinderen en hun vrienden, hoe ze het doen op school… Maar niet alleen leer jij je kinderen beter kennen, ook je kinderen leren hun ouder beter kennen en begrijpen. Zo leren ze ook dat werken plezierig, maar ook soms vervelend kan zijn. Dat je ook als ouder af en toe water bij de wijn moet doen om de vrede te bewaren.

Wat je tijdens een gezamenlijke maaltijd kunt leren

Sociaal zijn

Door gesprekken met elkaar te voeren leer je je kinderen sociaal te zijn en respect te hebben voor elkaar. Daarnaast verrijken gesprekken hun woordenschat en leren ze hoe ze zich op een goede manier kunnen uitdrukken.

Gezond en evenwichtig eten

Gezond eten op regelmatige tijdstippen is heel belangrijk. Daarnaast leer je ze ook om voedsel te delen.

Samenwerken

Laat je kinderen meehelpen. Laat ze de tafel dekken en af te ruimen, af te wassen of anderen te bedienen. Als je ze wat ouder zijn, kan je ze ook laten helpen bij de bereiding van de maaltijd. Zo leer je hen samenwerken als een team, maar ook zelfstandiger worden.

Klik hier voor nog meer advies voor elk moment! »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…