Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat drinkt en eet je kindje van 12 maanden?

Elise
3 min read

Nu je kindje zijn eerste verjaardag heeft gevierd, kan je zijn of haar voedingsschema wat beginnen aanpassen. Beetje bij beetje kan je kleine spruit mee met het hele gezin tafelen. Rond de leeftijd van 1 jaar gaat de motoriek van kindjes er namelijk enorm op vooruit waardoor je je kindje zelf kan laten experimenteren met zijn/haar eten oplepelen. Ook kunnen ze steeds beter kauwen op deze leeftijd. Snij kleine stukjes, maar blijf vlees toch nog een tijdje malen.

Melkvoeding

Blijf je kleine spruit bij voorkeur nog aangepaste melkvoeding geven tot de leeftijd van 3 jaar. Kies voor borstvoeding of groeimelk om zeker te zijn dat je kindje genoeg eiwitten en voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine D opneemt. Olvarit groeimelk voorziet in extra mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren tegenover gewone koemelk.  Voedingsdeskundigen adviseren om je kindje elke dag 500 ml groeimelk te geven. Tussen de 1 en 3 jaar dekt die hoeveelheid groeimelk de volledige calciumbehoefte en een derde van zijn behoefte aan vitamine D.

Groeimelk

Groeimelk wordt doorgaans vanaf de leeftijd van 12 maanden opgenomen in het dagelijks voedingspatroon van een kindje.  Door het geven van groeimelk krijgt je kindje belangrijke voedingsstoffen binnen, die anders vaak te weinig aanwezig zijn in de dagelijkse voeding van een éénjarige. Met zijn Complete Care-formule, is de groeimelk van Olvarit aan de specifieke voedingsbehoeften van je kind aangepast:

  • Vitamine D en calcium voor sterke botten en tandjes
  • Vitamine B voor energie
  • Ijzer voor de ondersteuning van de weerstand

Tussendoortje

Als tussendoortje geef je je kindje best ongeveer 2-3 gezonde snacks. Je ontdekt gaandeweg wel wat je kind lekker vindt, maar let op met toegevoegde suikers en ongezonde vetten (bekijk de labels van de voedingswaren in de winkel). Laat je kindje ook tussendoor water drinken, maar overdrijf niet zodat je zoon of dochter ook nog andere maaltijden wilt eten. Als tussendoortje kan je je kindje ook fruit(pap), groentesap of ongezoete melk geven omdat deze de dorst lessen van je kleintje, maar ook een bron van voedingsstoffen zijn.

Voedingsschema voor je kindje

Een voorbeeld van wat je kindje zoal mag eten en drinken op een dag vind je hieronder. Natuurlijk verschilt dit van kind tot kind, naargelang grootte, geslacht en persoonlijke behoeften want elk kindje is uniek.

Ontbijt

  •  250 ml groeimelk
  • 1 sneetje licht bruin brood + margarine en beleg naar keuze

Lunch

  •  een potje babyvoeding (200 gram) of een fijngesneden groentemaaltijd
  •  een bekertje water

Tussendoortje

  •  een potje fruit/ stukje fruit als je kindje al goed kan kauwen
  •  een bekertje water/ongezoet fruitdrankje

Avondeten

  •  250 ml groeimelk
  •  1 sneetje licht bruin brood + margarine en beleg naar keuze

Experimenteer met wat je kleintje lekker vindt, maar laat hem/haar toch van alles proeven om alle verschillende smaken te leren kennen.

Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…