Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat te doen tegen najaarsmoeheid?

Camille
3 min read

Kortere dagen, minder zonlicht en dalende temperaturen. De herfst is opnieuw in het land. Veel mensen krijgen te maken met een herfst – of winterdip, ook wel najaarsmoeheid genoemd. Het is een lichte vorm van het Seasonal Affective Disorder (SAD): een gemoedstoestand die ontstaat door de wisseling van de seizoenen.

Symptomen

Een verstoord slaappatroon is een van de meest opvallende symptomen. Je slaapt heel veel, maar wordt toch moe wakker. Daarnaast voel je je somber en lusteloos.  Of je nu aan najaarsmoeheid lijdt, of gewoon tegen de herfst en de winter opziet, onze tips kunnen je alvast helpen om de donkere dagen te doorkomen.

1.Voldoende nachtrust

Zorg voor voldoende nachtrust. Er wordt doorgaans een gemiddelde van 8 uur slaap per nacht gehanteerd. Natuurlijk is dit ook voor iedereen verschillend. Probeer vroeg te slapen en sta op tijd op. ‘Bijslapen’ heeft geen effect, ondanks het vele slapen zal je je moe blijven voelen. Gebruik een vast slaappatroon, zo zal je lichaam er ook aan wennen.

2. Gezond eten

Eet gezond en kies voor voedingsmiddelen die veel vitamines bevatten, zoals groenten en fruit. Vermijd te vette en zware maaltijden. Het is belangrijk om een gezond eetpatroon te gebruiken zodat ons lichaam goed voorzien is van de nodige vitamines en mineralen, maar ook afvalstoffen snel kan elimineren.

3. Bewegen

Beweging is heel belangrijk, ook bij een dipje. Je zult tevens merken dat je je fitter zult voelen. Door vaak te bewegen zet je je bloedsomloop in werking. Zodra deze goed in werking is, circuleert er zuurstof naar al onze organen en hersenen. Doordat onze hersenen verse zuurstof krijgen, voel je je goed! Een half uur beweging per dag is al voldoende. Dat kan een wandeling zijn, maar evengoed wat werken in de tuin.

4. Vitaminen

Het voedsel verliest tijdens de wintermaanden heel wat vitamines en mineralen. Voor het goed functioneren van het lichaam zijn vitamines heel belangrijk. Denk hierbij maar aan de weerstand, de stofwisseling, het gezichtsvermogen en een gezonde huid.

Vitamine C

Vitamine C beschermt je cellen tegen oxidatieve stress. Je lichaam heeft vitamine C nodig voor de weerstand. Het geef je weerstand o.a. een flinke boost. Vitamine C is de vitamine die het organisme ondersteunt en de weerstand optimaal bevordert. Je kan deze vitamine terugvinden in fruit (citrusfruit, kiwi, bessen en aardbeien), groenten, aardappelen en koolsoorten.

5. Selenium

Selenium, of seleen, heeft anti-oxiderende eigenschappen en is goed voor je lichaam als je het gebruikt in combinatie met vitamines. Het is een mineraal dat de strijd aangaat met de veroudering en  draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem. Hierdoor kan een oorontsteking, sinusitis, verkoudheid en bronchitis voorkomen worden. Je kan selenium vinden in brood, graanproducten, (orgaan) vlees, vis en groenten (spruitjes, broccoli).

Door voldoende te slapen, gezond te eten en af en toe te bewegen zal je je zeker al heel wat beter voelen! Soms is het mogelijk dat een gebrek aan vitaminen en mineralen je najaarsdip veroorzaken. Extra vitamines of een vitaminemix kan dan een goede aanvulling zijn op je voeding, omdat je minder goed eet als je neerslachtig bent.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…