Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welke invloed heeft slaap op je gewicht?

Anja
2 min read

Slaap heeft wel degelijk invloed op je gewicht, al zul je in eerste instantie denken dat dat niet zo is. Als je slaapt eet je immers niet, dus dan kun je toch niet aankomen in gewicht zul je denken. Natuurlijk klopt dat, maar een gezonde nachtrust heeft wel degelijk invloed op je gewicht.

Korte nachtrust = meer kans op honger

Wanneer je er een gewoonte van maakt om kort te slapen en dus relatief veel uren wakker bent, heb je dus ook meer gelegenheid om te eten of te snoepen. Vooral ’s avonds hebben mensen de neiging om te snacken, lekkere hapjes, chips en zoutjes of zoete lekkernijen. En die extra calorieën worden allemaal opgeslagen met als gevolg toename in gewicht.

Daar komt bij dat het lichaam bij te weinig slaap minder leptine aanmaakt, dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat je een verzadigd gevoel hebt. Er wordt juist een hormoon aangemaakt dat je een hongergevoel geeft wanneer je te weinig slaapt. Dit hormoon, ghreline, zorgt er dus voor dat je na een te korte nachtrust juist meer gaat eten om toch een verzadigd gevoel te krijgen.

Slaap is geen wondermiddel

Dat je de kans loopt om aan te komen wanneer je te weinig slaapt, betekent niet dat slaap een wondermiddel is. Gemiddeld heeft de mens zo’n 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Het is niet zo dat je automatisch afvalt als je meer gaat slapen.

Wel is aangetoond met onderzoek dat ochtendmensen gezonder leven dan avondmensen. Ze zijn fitter en proactiever en ze eten gezonder. Maar of ochtendmensen opgewekter zijn dan avondmensen, iets wat uit ditzelfde onderzoek naar voren kwam, zullen de avondmensen wellicht niet zonder meer beamen…

Lees ook:

 

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…