It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Afkickverschijnselen

Als je verslaafd bent dan heb je daar vaak enorm veel problemen mee. Om van je verslaving af te komen zul je dan ook af dienen te kicken. Afkicken wil zeggen dat je stopt met het gebruiken of uitvoeren van de verslavende middelen of -handelingen. Afkicken is een proces dat er veel moeite kost en zowel gepaard kan gaan met lichamelijke- als mentale problemen. Echt vreemd is dat overigens niet omdat je lichaam en geest een afhankelijkheid op hebben gebouwd ten aanzien van de verslaving.

Het optreden van afkickverschijnselen

Op het moment dat je besluit om af te kicken dan zul je op de eerste plaats dienen te stoppen met het gebruik van de verslavende middelen of het uitvoeren van verslavende handelingen. Hierop zal in de meeste gevallen een lichamelijke- en/of mentale reactie volgen in de vorm van zogenaamde afkick- of ontwenningsverschijnselen. Afkickverschijnselen kunnen niet alleen voor persoonlijke hinder zorgen maar ook in de dagelijkse omgang met anderen voor behoorlijk wat problemen zorgen.

Lichamelijke afkickverschijnselen

Zoals al eerder is aangegeven zal je lichaam, in een groot deel van alle gevallen, gaan reageren op het niet meer ontvangen van bepaalde prikkels die een verslaving met zich meebracht. Van persoon tot persoon kunnen de lichamelijke afkickverschijnselen echter verschillen, zowel qua aard als qua ernst. Tijdens het afkicken, kun je onder andere last krijgen van:

  • (hevige) transpireren,
  • koude rillingen,
  • tremor (trillen),
  • slaapproblemen (zoals slapeloosheid),
  • hoofdpijn,
  • spierpijn,
  • vermoeidheid,
  • hartkloppingen,
  • een verstoorde stofwisseling,
  • buikpijn (vaak in de vorm van darmkrampen),
  • diarree.

Geestelijke afkickverschijnselen

Behalve je lichaam zal ook je geest vaak gaan reageren op het niet meer krijgen van bepaalde (bij een verslaving horende) prikkels. Dit kan zich op een aantal verschillende manieren uiten en eveneens per persoon, qua aard en ernst, verschillend zijn. Zo kun je, zelfs nadat je lichaam eigenlijk al is afgekickt, toch nog langere tijd last blijven houden van een dwangmatig verlangen naar de verslavende stof of handeling.

Sociale afkickverschijnselen

Iemand die is afgekickt zal in een groot deel van de gevallen zijn oude vriendenkring vaarwel zeggen en op zoek gaan naar nieuwe vrienden. Zeker wanneer de oude vriendenkring bestond uit medeverslaafden. De kans is dan namelijk er groot dat je weer terugvalt in oude gewoontes en opnieuw verslaafd raakt. De nieuwe vrienden kunnen dan ook beter geen verslaafden zijn, of met de verslaafde stof of handeling in aanraking komen. De ex-verslaafde kan het als erg lastig ervaren om het contact te verbreken met oude vrienden om een volkomen ander leven op te bouwen. Vaak is dit bovendien een leven dat een totaal andere structuur heeft dan het leven van een verslaafde.

Nothing found