Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blauw oog

Een blauw oog (in de medische wereld ook wel een periorbitaal hematoom genoemd) heeft zijn naam in het dagelijks spraakgebruik te danken aan de blauwe verkleuring rondom het aangedane oog. Een blauw oog kan ontstaan als gevolg van geweld of trauma waarbij de ruimte van de oogkas, of de neus, met kracht is geraakt. Hierbij kun je denken aan een slag of stoot op het oog, tegen de neus of de oogkas.

Het ontstaan van een blauw oog

In de ruimte van de oogkas zitten haarvaten die erg kwetsbaar zijn en die bij een sterke aanraking kunnen scheuren. Door het scheuren van deze haarvaatjes zal er bloed in het losse bindweefsel rondom het oog lekken. Er ontstaat dus een onderhuidse bloeding die aan het huidoppervlak zichtbaar wordt. De huid rondom je ogen is immers slap en dun en op deze plaats zal het bloed bovendien niet veel weerstand ondervinden en zich eenvoudig kunnen verspreiden. Er zal dan sprake zijn van een blauw oog en vaak ook van een zwelling van het aangedane weefsel.

Een blauw oog kan eveneens zijn veroorzaakt door een chirurgische ingreep aan het gezicht, zoals bij een facelift, een kaakoperatie of een neusoperatie. De meest ernstige oorzaak voor het ontstaan van een blauw oog is een schedelbreuk (basilaire schedelfractuur). Bij een dergelijk letsel is er sprake van een ​​breuk in het bot aan de schedelbasis. Hierbij kunnen blauwe plekken rondom de ogen ontstaan maar ook bloeduitstortingen aanwezig zijn achter het oor.

Gevolgen van een blauw oog

In bepaalde gevallen kan het behoorlijk lastig zijn om bij een blauw oog de ernst van het onderliggend letsel te kunnen bepalen. Het kan immers gaan om een:

  • lichte kneuzing,
  • gesprongen bloedvaatjes in het oogwit,
  • opgezwollen ooglid (waardoor het getroffen oog soms moeilijk te openen is),
  • gebroken neus,
  • gebroken oogkasrand,
  • blow-outfractuur van de oogkas.

Behandeling door een arts van een blauw oog

Zeker op het moment dat je dubbel gaat zien, het zicht van het getroffen oog is verslechterd, er sprake is van een bloedend oog, aanhoudende- of ernstige pijnklachten of indien je neus mogelijk gebroken is, is het absoluut aan te raden om een arts het letsel te laten beoordelen. In bepaalde gevallen kan het nodig zijn om een wond in het getroffen deel van je gezicht te laten hechten, zoals een gescheurd ooglid.

Wanneer er hechtingen gezet dienen te worden aan de rand van je ooglid of als er sprake is van beschadigde traanbuisjes dan dient een de expertise van een oogchirurg ingeschakeld te worden. Als je last hebt van een oogbeschadiging dan kan een beschermend oogverband aan worden gelegd. Daarnaast kunnen medicijnen worden voorgeschreven die de pijn verzachten en/of de druk in het oog af te laten nemen. Inwendige oogbloedingen zullen in de regel vragen om tijdelijke bedrust.

Indien er geen sprake is van letsel aan het oog zelf, of van de botten rondom het oog, dan zal een blauw oog over het algemeen binnen één tot twee weken vanzelf genezen. In die tijd zal de aangedane huid van kleur veranderen van rood, blauw, paars tot zelfs zwart naar blauw, groen en geel. Dit is overigens volkomen normaal en niets om je ongerust over te maken.

Behandelen van een blauw oog zonder verder letsel

Om zwelling en pijn aan het getroffen oog te verlichten kun je het koelen met behulp van een ijskompres. Voorkom hierbij dat er op het getroffen oog druk wordt uitgeoefend. Een dag na het oplopen van het blauwe oog kun je juist een warm kompres gebruiken om de afvoer van ophoopt bloed in het aangedane gebied te bespoedigen.

Er zijn mensen die zweren bij het behandelen van een blauw oog door een rauw biefstuk op de aangedane plaats te leggen. Hiervoor is echter geen medische aanwijzing gevonden voor een versnellende werking ten aanzien van de genezing, uitgezonderd natuurlijk de verkoelende werking van de biefstuk als deze uit de koelkast afkomstig is. Het positief effect van het leggen van een rauw biefstuk op een blauw oog kan dan ook naar het rijk der fabelen worden verwezen.