Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Darmpoliepen

Met een darmpoliep wordt een gesteelde, uitpuiling (met een op een paddenstoel lijkende vorm) van de slijmvliezen (mucosa) van de darmwand bedoeld. In je darmen kunnen niet alleen een solitaire poliep, maar ook één of meerdere poliepgroepen, voorkomen.

Het stellen van de diagnose

Op het moment dat er een zogenaamde coloscopie uit wordt gevoerd, kunnen darmpoliepen aan het licht komen. Een dergelijk onderzoek betekent dat er een colonoscoop (een flexibel slangetje voorzien van een minuscule camera) via de anus in je lichaam wordt gebracht. De arts die het onderzoek uitvoert kan op die manier het slijmvlies van de dikke darm beoordelen.

Oorzaken van darmpoliepen

De oorzaak voor het ontstaan van een darmpoliep is tot op de dag van vandaag nog altijd niet bekend. Wel is door wetenschappelijk onderzoek vast komen te staan dat er een familiaire vorm van darmpoliepen bestaat. Deze vorm staat bekend onder de naam: familiaire adenomateuze polypose.

Familiaire adenomateuze polypose

Familiaire adenomateuze polypose (in veel gevallen afgekort tot FAP) is een zeldzame vorm van een erfelijke kankersoort. Bij personen die lijden aan Familiaire adenomateuze polypose ontstaan in hun dikke darm er, als gevolg van een mutatie in het APC-gen voor hun dertigste verjaardag 100 tot 2500 poliepen. Van deze poliepen is bekend dat zij haast voor 100 procent uit zullen groeien tot een vorm van dikke darmkanker. Poliepen komen echter niet alleen voor in de dikke darm maar eveneens in de twaalfvingerige darm en de maag. Op deze plaatsen in het lichaam zullen de poliepen in de regel gelukkig niet uitgroeien tot kanker.

Familiaire adenomateuze polypose is een ziekte die autosomaal dominant overerft. Dit wil zeggen dat de erfelijke aanleg bij zowel mannen als vrouwen voorkomt omdat de oorzaak zich op de algemene chromosomen bevindt (autosomaal), en dus niet op de geslachtschromosomen (X en Y).

Een mutatie op één deel van een genenpaar is al genoeg om Familiaire adenomateuze polypose tot uiting te laten komen. Als kind van een ouder met dergelijke autosomaal dominant overervende aandoening heb je dus 50 procent kans om de aanleg over te erven. Immers je krijgt van je ouder het chromosoom waarop zich de mutatie bevindt, of je krijgt het chromosoom dat niet gemuteerd is. Gelukkig zal niet iedereen die de mutatie heeft geërfd ook daadwerkelijk Familiaire adenomateuze polypose krijgen.

Op het moment dat bekend is dat het Familiaire adenomateuze polypose-gen voorkomt in de familie dan kan er een DNA-onderzoek uit worden gevoerd. Indien de APC-mutatie aanwezig is, dan dien je voortaan eens in de twee jaar een endoscopie van je dikke darm te ondergaan om te zien of er zich al poliepen hebben gevormd. Omdat personen met Familiaire adenomateuze polypose dikwijls ook poliepen ontwikkelen in de twaalfvingerige darm en in de maag, wordt daar meestal ook een endoscopie uitgevoerd.

Als Familiaire adenomateuze polypose vast is gesteld dan kan preventief de volledige dikke darm weg worden genomen. De dunne darm zal in een dergelijk geval verbonden aan met de endeldarm. Indien er zich eveneens in de twaalfvingerige darm een groot aantal poliepen hebben gevormd, kan ook deze worden verwijderd.

Bij een vorm van Familiaire adenomateuze polypose waar pas op latere leeftijd poliepen in de darmen ontwikkelen, in de regel enkel in het deel aan de rechterkant van de dikke darm, dan is er sprake van atypische Familiaire adenomateuze polypose.

Behandelen van darmpoliepen

De meeste darmpoliepen (uitgezonderd in het geval van Familiaire adenomateuze polypose) zijn in principe een gezwel dat als goedaardig kan worden aangemerkt. De poliep kan echter behoorlijk groot worden en zo de darm blokkeren. Van alle darmpoliepen zal ongeveer 5 procent ontaarden in darmkanker. Om die reden zullen darmpoliepen altijd uit voorzorg worden weggenomen. .

Het verwijderen van een darmpoliep zal door middel van een colonoscopie gebeuren. Hiervoor zal er een colonoscoop (een lus van metaaldraad) in worden gebracht en zoals een lasso om de poliep heen worden gelegd. Door een elektrisch stroompje op deze metaaldraad te zetten, zal de poliep af worden gesneden en het wondje dat zo ontstaat direct dicht worden gebrand. Na afloop van de behandeling zal de weggenomen poliep nauwkeurig worden onderzocht op de mate van kwaadaardigheid (maligniteit).

Niets gevonden