Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gerstekorrel

Een gerstekorrel (in de medische wereld ook wel milium, of in het meervoud milia, genoemd) lijkt op een klein wit korreltje dat zich in, of onder, je huid bevindt. Het betreft een verstopping van de zweet- of talgklieren in de huid. Een gerstekorrel is een onschuldige aandoening die bestaat uit een kleine holte, (ook wel een cyste genaamd) die zich in de schacht van een haar (de haarfollikel) heeft gevormd. In deze holte bevindt zich talg (ofwel huidsmeer) die na verloop van tijd hard is geworden. Een verstopte talgklier waarbij een opening te zien is wordt door medici ook vaak aangeduid met de term comedo (acne). Wanneer er sprake is van een erg groot exemplaar dan wordt daarentegen weer de medische term atheroomcyste voor gebruikt.

Voorkomen van een gerstekorrel

Een gerstekorrel is een vrij frequent voorkomend verschijnsel. In de regel bevinden gerstekorrels zich in je gezicht en dan in het bijzonder in het gebied rondom je ogen. Bij een pasgeboren baby (van ongeveer één week oud) komen eveneens vaak gerstekorrels voor die echter na korte tijd weer zullen verdwijnen.

Verder kunnen jonge vrouwen in bepaalde gevallen gerstekorrels krijgen wanneer ze lange tijd in de zon hebben vertoefd. Daarnaast kunnen er gestekorrels ontstaan tijdens de genezing van ernstige brandwonden of door bestraling. Tevens zijn er een aantal zeldzame blaarvormende huidziekten bekend waarbij gerstekorrels worden gevormd op het moment dat de blaren diep in de huid doorgedrongen zijn. Hierbij kun je onder andere denken aan:

In een groot deel van alle gevallen kan er echter geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van gerstekorrels aan worden gewezen.

Een gerstekorrel verwijderen

  • Verwijdering van een gerstekorrel door een deskundige

Door een schoonheidsspecialist kan een gerstekorrel vrij gemakkelijk, maar ook snel en bijna pijnloos verwijderen Het voordeel van de verwijdering van een gerstekorrel door een schoonheidsspecialist is dat er wordt gewerkt met behulp van steriele materialen. De kans op een infectie is daardoor tot een minimum beperkt.

Ook je huisarts kan een gerstekorrel weghalen. Dit heeft als extra voordeel dat deze in de regel geen extra kosten in rekening zal brengen voor deze handeling. Bij een schoonheidsspecialiste zul je meestal wel een rekening gepresenteerd krijgen.

  • Zelf een gerstekorrel verwijderen

Enkel op het moment dat je exact weet waar je mee bezig bent, kun je zelf een gerstekorrel weghalen. In alle gevallen dien je, net zoals de schoonheidsspecialiste en de huisarts, met steriele materialen aan de slag te gaan. De naald die je gaat gebruiken dient dus eerst steriel gemaakt te worden. Uiteraard kun je eveneens een steriele injectienaald gebruiken (deze zijn te koop bij de meeste apotheken). Verder ga je als volgt te werk:

  • voordat je aan de slag gaat dien je je handen grondig te wassen met water en zeep,
  • steek een steriele naald (gekocht of zelf steriel gemaakt) door de bovenzijde van de gerstekorrel. Hierbij is het essentieel dat je door de bovenste laag van je huid heen gaat,
  • nadat je de naald hebt weggehaald, druk je met behulp van een schone tissue de gerstekorrel uit je huid.

Gerstekorrels die dicht bij het oog zitten dienen extra voorzichtig te worden behandeld, zeker als je met een naald aan de slag wilt gaan. Wanneer je immers schrikt, geen vaste hand hebt of uitschiet met de naald kan je oog blijvende schade oplopen. Dit soort gerstekorrel kun je dan ook beter door een deskundige weg laten halen.

Gerstekorrels en de kans op ontsteking

In sommige gevallen is er sprake van een ontstoken gerstekorrel. Indien deze zich bij het oog bevindt dan kun je dit zien doordat dit rood wordt en op gaat zwellen. Dikwijls zal er traanvocht uit het oog vloeien en op de gerstekorrel zal een gele etterkop ontstaan. Door een schoonheidsspecialiste of huisarts zal de ontsteking worden verholpen en met behulp van een warmtelamp, of warme kompressen, zal de gerstekorrel naar buiten worden gebracht. In de meeste gevallen zal het bovendien nodig zijn om voor een bepaalde tijd een speciale oogzalf te gebruiken. Aan een ontstoken gerstekorrel kun je het beste niet zelf gaan dokteren.