Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gevoelige tanden

Tanden en kiezen kunnen gevoelig zijn als gevolg van het blootliggend tandbeen. Je tandbeen, ook wel dentine genoemd, is het zachter deel van gebitselementen, dat beschermd wordt door je tandglazuur.

De rol van tandbeen bij gevoelige tanden

In je tandbeen bevinden zich kleine met vloeistof gevulde buisjes, in medische wereld worden deze ook aangeduid als tubuli, waarin zich de uiteinden van zenuwen bevinden. Op het moment dat iets eet of drinkt dat warm, koud of zoet is dan kan dit de vloeistof in de tubuli in beweging brengen. Op deze beweging zullen de zenuwuiteinden gaan reageren en kun je te maken krijgen met een onprettig gevoel, of zelfs met een korte maar stekende pijnscheut.

Oorzaken van gevoelige tanden

Een aantal van de meest voorkomende oorzaken van gevoelige tanden hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet en kort omschreven.

  • Te hard poetsen van je tanden en kiezen kunnen net zoals een aantal andere gewoontes tijdens de verzorging van je gebit ervoor zorgen dat je gebitselementen gevoelig worden. Zo kun je ook door het gebruik van een te harde tandenborstel je tanden en kiezen gevoeliger maken. Door deze gewoontes zal immers je tandglazuur eerder slijten en zelfs terugtrekkend tandvlees tot gevolg hebben. Op dat moment zal je, vaak toch al gevoelig tandbeen, nog verder bloot komen te liggen en voor nog meer klachten zorgen.
  • Ontstoken tandvlees (gingivitis) zal niet alleen verzwakt zijn maar ook extra gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf. Je kunt gevoelig tandvlees herkennen aan het grotere gedeelte van het tandbeen, dat zich onder het tandvlees bevindt, bloot is komen te liggen.
  • Knarsen met je tanden, bijvoorbeeld in je slaap of door je kiezen vaak stijf opeen te houden kan je tandglazuur gaan slijten en je tandbeen dat hieronder ligt bloot komen te liggen.
  • Verschillende aandoeningen aan je gebot kunnen ervoor zorgen voor terugtrekkend tandvlees. Het gevolg van het terugtrekken van je tandvlees is dat je tandbeen bloot komt te liggen en je tanden en kiezen gevoeliger worden. Ook te hard, of met een te harde tandenborstel, je gebit reinigen kan ertoe leiden dat je tandvlees zich teruggaat trekken. Het gevolg is dan eveneens gevoelige tanden en kiezen.

Voorkomen van gevoelige tanden

Door de oorzaak te bestrijden kun je gevoeligheid van je tanden en kiezen voor een belangrijk deel voorkomen. Een goede mondhygiëne is daarbij essentieel, net zoals de halfjaarlijkse controles door een tandarts.

Elke dag minimaal twee keer je tanden poetsen met een fluoride tandpasta en een niet te harde tandenborstel is een goed begin van goede mondhygiëne. Verder dien je dagelijks ook je tanden te reinigen met een tandenstoker, flos, of rager. Op die manier kun je eventueel achtergebleven vuil ook tussen je tanden en kiezen verwijderen. Door je tanden en kiezen goed te verzorgen zal de kans op tandplak en andere aandoeningen aanzienlijk afnemen. Wanneer je last hebt van gevoelige tanden dan kun je bovendien gebruikmaken van speciale tandpasta om je klachten te verlichten of zelfs helemaal te bestrijden. Op het moment dat je desondanks toch last blijft houden van gevoelige tanden en kiezen dan is het raadzaam om dit met een tandarts te bespreken.