Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hamerteen

Hamertenen is een afwijking die betrekking heeft op je tenen. Met een hamerteen wordt een teen bedoeld die in een ongewone stand staat en het gevolg kan zijn van uiteenlopende factoren. Bij een hamerteen is het gewricht tussen de eerste twee kootjes van de teen gebogen terwijl het gewricht tussen de tweede en derde teenkootjes gestrekt is.

Oorzaken van een hamerteen

Een hamerteen kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken, zoals onder andere:

  • platvoeten,
  • holvoeten,
  • reuma,
  • het dragen van te nauwe schoenen,
  • het dragen van slippers.

Al de eerder genoemde factoren kunnen ervoor zorgen dat je voorvoet door gaat zakken. Het gevolg daarvan is dat de buigers en de strekkers van je tenen uit evenwicht kunnen raken. Een dergelijk verstoord evenwicht zal je teen een gebogen stand aan gaan nemen. In de volksmond wordt dit fenomeen aangeduid met de term hamerteen.

Symptomen van een hamerteen

Een hamerteen kan worden herkend aan een aantal uiteenlopende symptomen. Zo kun je onder andere:

  • last hebben met het dragen van normale dichte schoenen,
  • last krijgen van pijnlijk eelt op je tenen,
  • last krijgen van pijnlijk eelt aan het uiteinde van je teen in de buurt van je nagel.
  • Last krijgen van likdoorns (eksterogen) op je tenen
  • Ontstekingen op je tenen doordat de likdoorns langs de bovenzijde van een schoen wrijven,
  • een ontstoken MTP gewricht (dit is het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste teenkootje). Het kapsel van dat gewricht verslapt en/of rekt uit zodat de teen naar boven uit de kom kan schieten.

Behandelen van een hamerteen

In de regel zal de behandeling van hamertenen bestaan uit het uitvoeren van een operatieve ingreep. Bij een dergelijke operatie zul je lokaal verdoofd worden. Vervolgens zal er een sneetje in je teen worden gemaakt om het uiteinde van het teenkootje, of meerdere teenkootjes, van de teen, of tenen, weg te kunnen halen. Op die manier zal er ruimte worden gemaakt om je teen te kunnen strekken.

In bepaalde gevallen zal er eveneens een klein metalen pennetje in je teen worden geplaatst om op die manier de kootjes te fixeren. Daarna zal het sneetje weer worden gehecht en zal er een drukverband om je voet aan worden gelegd. Dit verband zal enkele weken gedragen dienen te worden. Doordat je voet, en in het bijzonder je teen, weer in de juiste stand staat worden geleidelijk ook de pijnlijke eeltplekken minder om uiteindelijk volledig te verdwijnen. Het metalen pinnetje zal na vier tot zes weken weer uit je teen worden verwijderd. Dit geldt ook voor de hechtingen die na de operatie zijn aangebracht. Voor het verwijderen van het metalen pennetje en de hechtingen hoef je echter niet te worden verdoofd omdat het pinnetje voor een deel uit je teen naar buiten steekt.