It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Jeukende Voeten

Jeuk is altijd vervelend, maar jeukende voeten zijn nog erger. Niet alleen omdat je voeten altijd verstopt zitten in sokken en/of schoenen, maar ook omdat je voeten extra gevoelig zijn en de jeuk hierdoor nog vervelender wordt.

In dit artikel lees je meer over jeukende voeten. Zo lees je wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van jeukende voeten, maar lees je bovendien hoe je jouw jeukende voeten zo snel mogelijk weer normaal kan laten voelen door diverse handige tips te raadplegen.

De mogelijke oorzaken van jeukende voeten

Er zijn diverse factoren die jeukende voeten kunnen veroorzaken. Omdat je jouw jeukende voeten gemakkelijker kunt behandelen als je de mogelijke oorzaak van de jeuk weet, is het belangrijk om eerst te achterhalen hoe de jeuk aan jouw voeten veroorzaakt wordt.

De belangrijkste mogelijke oorzaken van jeukende voeten, zijn de volgende:

  • Psoriasis: een chronische huidaandoening waarbij er op verschillende plekken van het lichaam, waaronder de voeten, schilferige en rode plekken ontstaan. De oorzaak van psoriasis is niet bekend, maar het is wel zeker dat je hier flinke jeuk van kunt krijgen.
  • Een droge huid: heb je een droge huid, dan krijg je ook jeuk op het droge gedeelte van de huid. Je kunt een droge huid krijgen door te veel zonlicht, airconditioning, veroudering, het gebruik van bepaalde zeep of slechte leefgewoonten.
  • Voetschimmel: voetschimmel leidt niet alleen tot kloofjes in de huid rondom de tenen, maar ook tot flinke jeuk. Verder kunnen er ook jeukende blaasjes ontstaan.
  • Eczeem: de meest voorkomende klacht van eczeem, is de jeuk op de huid die door de aandoening aangedaan is. Komt het op de voeten voor, dan heb je jeuk aan de voeten.
  • Diabetes: diabetes heeft diverse vervelende kwalen die bij de ziekte horen, waaronder jeuk aan de voeten.
  • De overgang: het is niet precies bekend waarom, maar veel vrouwen hebben ook last van jeuk aan de voeten tijdens de overgang.
  • Zwangerschap: zwangere vrouwen hebben diverse karakteristieke kwaaltjes tijdens de negen maanden zwangerschap, waaronder gezwollen en jeukende voeten.
  • Insectenbeten: ben je gestoken door een mug of heb je een wespensteek op je voet waar je niet goed op reageert, dan kan dit ook gaan jeuken.

Tot slot kan ook bepaalde medicatie zorgen voor jeukende voeten. Het kan om een bijwerking gaan van de medicatie in kwestie, maar de voeten kunnen ook gaan jeuken door een allergische reactie op de medicatie. Controleer altijd of er ‘jeukende voeten’ bij de bijwerkingen van een medicijn staan. Is dit niet het geval en heb je toch jeukende voeten, dan is er waarschijnlijk sprake van een allergische reactie op het medicijn dat je genomen hebt.

Jeukende voeten zelf behandelen: Drie tips

Er zijn enkele tips die je kunt raadplegen om de jeuk aan jouw voeten te verminderen. De drie tips die het best werken, onafhankelijk van de oorzaak van de jeuk, zijn de volgende.

  • Tip 1: probeer zo min mogelijk te krabben. Het is misschien verleidelijk om heerlijk aan de voeten te krabben als je jeuk hebt, maar dit verergert de jeuk alleen maar. Dit komt omdat de huid beschadigd raakt, waardoor de jeuk erger kan worden en juist niet vermindert door het krabben.
  • Tip 2: gebruik crèmes en zalf tegen jeuk aan de voeten. Er zijn diverse middeltjes op de markt gebracht die je kunt gebruiken om jeuk aan de voeten te verminderen door de huid wat te verdoven. Het is wel belangrijk om middeltjes aan te schaffen die niet verrijkt zijn met kleur- of andere hulpstoffen, want dit is niet goed voor de al zo broze huid van de jeukende voeten. Je kunt overigens ook medicijnen gebruiken tegen jeuk, maar deze medicijnen zijn voornamelijk gericht op jeuk door allergische reacties en niet op jeuk door andere oorzaken.
  • Tip 3: koel de huid. Door de huid te koelen, vermindert de jeuk aanzienlijk. Dit komt omdat de huid door het koelen verdoofd wordt, waardoor je de jeuk minder goed voelt of zelfs helemaal niet meer voelt. Je kunt de huid koelen door een ijsklontje te gebruiken en over de huid te wrijven met dit ijsklontje, maar ook door de huid te deppen met een scheutje azijn of door een icepack in een handdoek tegen de huid aan te houden. Het nemen van een koud voetenbad kan ook, maar het water van een voetenbad warmt wel snel op door de warmte van je voeten.
Nothing found