Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lawaaitrauma

Wie regelmatig naar harde muziek luistert of in een werkomgeving werkzaam is met harde geluiden, kan te maken krijgen met lawaaitrauma. Lawaaitrauma is een beschadiging van het gehoororgaan door lawaai. Bij lawaai kun je denken aan hinderlijke vormen van geluid door machines, luidsprekers of een koptelefoon.

Op deze pagina lees je meer informatie over lawaaitrauma. Omdat lawaaitrauma steeds vaker voorkomt bij jongeren, is het zeker aan te raden om je eens te verdiepen in deze aandoening. Zo lees je op deze pagina wat lawaaitrauma precies is, wat de oorzaken zijn van lawaaitrauma, met welke symptomen je te maken kan krijgen bij lawaaitrauma en hoe je lawaaitrauma kan behandelen.

Wat is lawaaitrauma?

Als je een lawaaitrauma hebt, is je binnenoor beschadigd door geluidsoverlast. Hierdoor kun je tijdelijk of permanent gehoorverlies hebben. Dit komt omdat de haarcellen in je geluidsorgaan beschadigd worden door het geluidsoverlast, waardoor deze afsterven. Op lange termijn kun je hierdoor te maken krijgen met definitief hoorverlies en een verminderd spraakverstaan.

De oorzaken van lawaaitrauma

Lawaaitrauma wordt veroorzaakt door harde geluiden in de omgeving. Zo kun je lawaaitrauma krijgen als je iedere dag in een fabriek werkt met machines die harde geluiden maken, zonder je oren goed tegen deze geluidsoverlast te beschermen. Daarnaast kun je lawaaitrauma krijgen als je in een café of club werkt waar de muziek de hele avond op het hoogste volume staat. Ook zijn er voornamelijk veel jongeren die lawaaitrauma oplopen door hun muziek te hard af te spelen met hun koptelefoon, waardoor het gehoor beschadigd raakt. Tot slot kun je lawaaitrauma krijgen door onverwacht harde geluiden, zoals het knallende geluid van vuurwerk.

Kortom, lawaaitrauma wordt veroorzaakt door harde geluiden. Hieronder vallen onder andere geluiden zoals:

  • Het lawaai van machines
  • Harde muziek door luidsprekers
  • Harde muziek door een koptelefoon
  • Het lawaai van vuurwerk
  • Onverwacht harde geluiden

De symptomen van lawaaitrauma

Als je lawaaitrauma hebt, is je gehoororgaan ernstig beschadigd. Hierdoor kun je te maken krijgen met verschillende symptomen, namelijk:

  • Progressief gehoorverlies
  • Tinnitus
  • Oorpijn
  • Verminderde concentratie
  • Toename van de hartslag
  • Gehoorverlies bij hoge tonen
  • Doofheid

Meestal komt lawaaitrauma voor bij mensen van middelbare leeftijd, als zij al enkele jaren in aanraking zijn gekomen met harde geluiden. Zo kun je als jongere nog nergens last van hebben, maar op latere leeftijd ineens geconfronteerd worden met je gehoorbeschadiging die je in de loop der jaren hebt opgebouwd.

De behandeling van lawaaitrauma

Langdurige overmatige prikkeling van het gehoororgaan, kan leiden tot het afsterven van zintuigcellen in het binnenoor. En als de zintuigcellen eenmaal zijn afgestorven, kunnen deze niet meer teruggebracht worden. Beschadiging aan het gehoororgaan kan dan ook niet worden hersteld. Dit wil zeggen dat er geen behandeling is tegen lawaaitrauma. Wel kun je gebruik maken van gehoorapparaten om het gehoor enigszins te verbeteren. Is er sprake van doofheid door lawaaitrauma, dan maken gehoorapparaten geen verschil meer.

Omdat er geen behandeling is tegen lawaaitrauma, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen lawaaitrauma krijgt. Daarom wordt preventie van lawaaitrauma ten zeerste aangeraden. Als je bijvoorbeeld weet dat je de hele avond in een drukke club staat met harde muziek, is het verstandig om gehoorbescherming te gebruiken. Dit geldt zeker voor mensen die dagelijks in een werkomgeving werkzaam zijn met harde geluiden, zoals fabrieken en kroegen. Door gehoorbescherming te dragen, bescherm je jouw oren tegen het harde geluid en kun je lawaaitrauma voorkomen.

Niets gevonden