Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Longabces

Een longabces is een holte die gevuld is met etter en voorkomt in één van de luchtwegen. Bij een abces in de luchtwegen wordt veel sputum geproduceerd, dat vervolgens door de patiënt wordt opgehoest. Ook kan een longabces doorbreken, waarbij er een holte in de long achterblijft die met lucht en vocht gevuld wordt. Ook kan een longabces doorbreken naar de pleuraholte, dit is de ruimte tussen de vliezen die de longen bedekken, waardoor deze ruimte met pus gevuld wordt.

Op deze pagina lees je meer informatie over een longabces. Zo lees je ten eerste hoe een longabces kan ontstaan, om vervolgens enkele symptomen van een longabces te lezen. Op basis van deze symptomen kun je gemakkelijk bepalen of jijzelf of iemand in jouw directe omgeving te maken heeft met een longabces. Dit is belangrijk, omdat je vervolgens direct actie kan ondernemen bij het constateren van één of meerdere symptomen van een longabces. Zo kan een longabces snel en effectief bestreden worden. Hoe een longabces behandeld moet worden, lees je tevens op deze pagina.

De oorzaken van het ontstaan van een longabces

Een longabces ontstaat meestal achter een bronchusvernauwing, zoals het geval is bij een tumor, taai slijm en bloedstolsel. Daarnaast kan een vermindering van de hoestprikkel ook een oorzaak zijn van het ontstaan van een longabces, omdat de bacteriën uit de keelholte en mondholte het lichaam nu niet meer verlaten en in de bronchioli terecht komen. Hier kunnen deze bacteriën een longabces vormen. Ook een verwaarloosde longontsteking waar niets tegen gedaan wordt, kan een abces veroorzaken.

Andere veelvoorkomende oorzaken van het ontstaan van een longabces, zijn de volgende:

  • Geïnfecteerde longcysten.
  • Het inhaleren van septisch materiaal, zoals bij tandextractie onder narcose.
  • Na een slikpneumonie.
  • Een etterend proces van een longinfarct.
  • Longontstekingen.
  • Een slechte conditie of verminderde weerstand.
  • Verminderde hoestreflexen.
  • Eén van de vele complicaties van longtubercolose.

Zoals je ziet, zijn er dus vele oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een longabces. Welke oorzaak van het ontstaan van een longabces er precies van toepassing is, verschilt geheel per patiënt en per situatie. Daarom is verder onderzoek om de oorzaak van het ontstaan van een longabces aan te tonen altijd gewenst, zodat de oorzaak weggenomen kan worden en de longabces snel genezen kan worden.

De symptomen van een longabces

Mensen die een longabces hebben, kunnen last hebben van verschillende symptomen of klachten. Zo kan men hoge en onregelmatige koorts ervaren, kan men overmatig zweten, kan men koude rillingen hebben en kan men pijn in de borst voelen. Daarnaast zijn ook gewichtsverlies, een gebrek aan eetlust en kortademigheid en algemeen onwelzijn symptomen van een longabces. Het meest voorkomende symptoom van een longabces is echter het overmatig hoesten, waarbij etter en soms zelfs bloed wordt opgehoest.

De behandeling van een longabces

Om een longabces te genezen, moet oraal of intraveneus antibiotica worden toegediend aan de patiënt. Deze behandeling met antibiotica blijft voortduren totdat de symptomen van de longabces volledig zijn verdwenen. In de praktijk duurt dit weken of maanden en kan de behandeling van een longabces dan ook vrij heftig zijn. Ook moet de patiënt verplicht hoesten en wordt er ademhalingstherapie toegepast, om ervoor te zorgen dat het longabces gedrained wordt. Alleen zo kan de longabces helemaal verdwijnen en kan de patiënt van de klachten van de longabces af komen.

Helaas geneest bij vijf procent van de patiënten met een longabces de infectie niet. In dit geval, moet een abces worden gedraineerd door een buisje door de borstwand in het abces aan te brengen. Ook kan het zo zijn dat het geïnfecteerde longweefsel weggehaald moet worden, zodat de infectie alsnog verholpen kan worden. In ernstige gevallen moet een gehele longkwab of zelfs een hele long verwijderd worden om de infectie van de longabces te verhelpen.

Niets gevonden