Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagkanker

Maagkanker wordt onderverdeeld in twee soorten maagkanker, namelijk het intestinale type en het diffuse type. Op deze pagina lees je meer over beide soorten maagkanker. Zo lees je wat deze soorten maagkanker inhouden, hoe maagkanker kan ontstaan en wat de symptomen zijn van maagkanker.

Twee soorten maagkanker

Het intestinale type maagkanker is een vaste vorm van maagkanker. Deze vorm van maagkanker nestelt zich in de maag als een bol, ofwel een tumor. Het diffuse type daarentegen is geen vaste vorm van maagkanker, maar heeft een meer sprieterige groeivorm. Het intestinale type maagkanker komt meer voor bij ouderen vanaf zestig jaar en het diffuse type maagkanker komt meer voor bij jonge patiënten. Ieder jaar zijn er ongeveer 1750 nieuwe patiënten met maagkanker in België. Deze patiënten kunnen de intestinale vorm van maagkanker hebben, of te maken hebben met de diffuse vorm van maagkanker. Hoe maagkanker ontstaat, lees je in onderstaande tekst.

Het ontstaan van maagkanker

Maagkanker komt over het algemeen meer voor bij mannen dan bij vrouwen. De exacte oorzaak van het ontstaan van maagkanker is niet duidelijk, maar er zijn wel enkele risicofactoren aan te wijzen die het risico op het ontstaan van maagkanker vergroten. Deze risicofactoren zijn de volgende:

  • Roken
  • Het voorkomen van adenomateuze poliepen in de maag, dit zijn goedaardige gezwellen die kunnen veranderen in kwaadaardige gezwellen in de vorm van maagkanker.
  • Het laten verwijderen van de maag of een deel van de maag.
  • Chronische atrofische gastritis: een ontsteking in het maagslijmvlies ofwel maagontsteking.
  • Een besmetting met de bacterie Helicobacter pylori.
  • Erfelijke aanleg: ongeveer één tot vijf procent van de patiënten met maagkanker hebben deze ziekte door erfelijke aanleg. Dit komt omdat men te maken heeft met een erfelijke aandoening, die maagkanker kan veroorzaken. Deze aandoeningen zijn het Lynch-syndroom (HNPPC) of het Peutz-Jeghers syndroom.
  • Het te veel eten van zoute voeding, waardoor infecties in de maagwand kunnen ontstaan en de maag gevoeliger kan raken voor kankerverwekkende stoffen in de maag. Hierdoor kan maagkanker indirect ontstaan.

Hoewel veel mensen bang zijn dat kanker besmettelijk is, is dit absoluut niet waar. Maagkanker kan dus nooit ontstaan door het in aanraking komen met een patiënt met maagkanker.

De symptomen van maagkanker

Het probleem van maagkanker is dat de klachten van maagkanker geleidelijk aan ontstaan. Hierdoor kun je in eerste instantie nergens last van hebben, tot je ineens klachten begint te herkennen. Dit komt omdat de maag een vrij groot orgaan is en je geen last krijgt van een kleine tumor in dit orgaan. Pas als de tumor een grote afmeting heeft bereikt, krijg je te maken met de symptomen van maagkanker. Op dit moment is de maagkanker vaak al vrij ver gevorderd en is het belangrijk om direct te starten met een behandeling tegen maagkanker.

De symptomen die je kan ervaren bij maagkanker zijn:

  • vage pijn in de bovenbuik
  • snel een vol gevoel hebben
  • het niet goed vallen van eten
  • braken
  • gewicht verliezen zonder duidelijke oorzaak
  • een slap gevoel
  • een bleek gelaat
  • snelle vermoeidheid en
  • een pikzwarte ontlasting

Ook kun je bloed of voedsel opgeven omdat de maaguitgang afgesloten is door de tumor. Ook dit is een symptoom van maagkanker.

Herken jij jezelf in bovenstaande symptomen?

Neem dan contact op met de huisarts, zodat hij of zij een onderzoek kan starten naar jouw medische situatie. Indien er inderdaad sprake is van maagkanker, kan er namelijk direct een gerichte behandeling gestart worden om maagkanker te bestrijden. En zoals al eerder vermeld, krijg je vaak pas na lange tijd last van de symptomen van maagkanker. Daarom is het belangrijk om direct in te grijpen als je te maken krijgt met één of meerdere van bovenstaande symptomen.