Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagzweer

Een maagzweer is een wondje of ontsteking in het slijmvlies van de maag. Deze slijmvlies ligt op de maag om deze te beschermen tegen het maagzuur in de maag. Als het slijmvlies beschadigd is, kan de maag direct in aanraking komen met het maagzuur. In dit geval is er sprake van een maagzweer: een aandoening die erg pijnlijk is en bij ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking voorkomt.

Op deze pagina lees je meer over maagzweer. Zo worden eerst kort de oorzaken van maagzweer beschreven, om vervolgens de symptomen van een maagzweer te beschrijven. Tot slot wordt kort de diagnose van een maagzweer beschreven, zodat je weet waar je aan toe bent als jouw klachten vergelijkbaar zijn met de klachten van een maagzweer en je waarschijnlijk een maagzweer hebt.

De oorzaken van een maagzweer

Een maagzweer ontstaat niet uit zichzelf: hier is namelijk altijd een bepaalde oorzaak voor. De meeste mensen krijgen een maagzweer door de Helicobacter pylori bacterie. Dit is één van de weinige bacteriën die het zure maagzuur in de maag kan overleven. Hierdoor kan de bacterie het maagslijmvlies beschadigen en kan er uiteindelijk een maagzweer ontstaan.

Een andere belangrijke oorzaak voor het ontstaan van een maagzweer, is het overmatig gebruik van bepaalde medicijnen. Hierbij kun je denken aan pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol. Ook kunnen bepaalde bloedverdunners de maag beschadigen, waardoor een maagzweer ontstaat.

Tot slot kan een maagzweer ontstaan door roken en het overmatig gebruik van alcohol. Beide zorgen namelijk voor een verhoogde productie van maagzuur, waardoor het slijmvlies in de maag kwetsbaarder wordt en sneller kan irriteren. Hierdoor kan er uiteindelijk ook een maagzweer ontstaan. Ook stress kan ervoor zorgen dat je maag meer maagzuur aanmaakt, waardor je maagslijmvlies sneller beschadigd kan raken.

De symptomen van een maagzweer

Als je een maagzweer hebt, heb je in de eerste plaats pijn in de maagzweer. Deze klacht komt bij iedereen met een maagzweer voor, maar sommige mensen hebben nog last van enkele aanvullende klachten. Hierbij kun je denken aan:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Minder eetlust
  • Maagbloedingen, met een zwarte, teerachtige ontlasting tot gevolg
  • Hevige pijn na het eten

Daarnaast kan er in enkele, zeldzame gevallen sprake zijn van het doorbreken van de buikholte door de zweer. Dit wordt perforatie genoemd. Als de maagzweer de buikholte heeft doorbroken, heb je last van hevige, plotselingen buikklachten. Om nog ernstigere complicaties te voorkomen, moet je bij het doorbreken van de buikholte direct met spoed naar het ziekenhuis.

Overigens heeft niet iedereen met een maagzweer last van bovenstaande klachten. Pijn in de maag komt bijna altijd wel voor, maar misselijkheid, braken en andere bovenstaande klachten komen niet bij iedereen voor. Sommige mensen merken pas dat zij een maagzweer hebben als er bloedingen ontstaan en men last heeft van vermoeidheid, bleekheid en een zwarte, teerachtige ontlasting. Dit zijn allemaal symptomen van een maagbloeding.

Een zweer in de twaalfvingerige darm

Een maagzweer wordt vaak in één adem genoemd met een zweer in de twaalfvingerige darm. Dit is echter niet hetzelfde, want het gaat hier om verschillende organen en dus verschillende aandoeningen. Wel kan een zweer in de twaalfvingerige darm op dezelfde manier ontstaan als een maagzweer, waardoor veel mensen deze beide aandoeningen met elkaar vegelijken. Een zweer in de twaalfvingerige darm herken je aan pijn in de buik bij een lege maag en pijn in de buik in de nacht.

De diagnose van een maagzweer

Om vast te stellen of je daadwerkelijk te maken hebt met een maagzweer, wordt er een gastroscopie uitgevoerd. Dit is een operatie waarbij de dokter een dun slangetje met een camera en een lampje inbrengt. Hierdoor kan men de binnenkant van de maag, de slokdarm en de twaalfvingerige darm bekijken. Op deze manier kan men onderzoeken of er een zweer in de maag zit, om vervolgens direct een behandeling te starten als dit inderdaad het geval is.