Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Malaria

Malaria is een parasitaire infectieziekte die wordt verspreid door steekmuggen in landen in Afrika ten zuiden van de Sahara, in Zuid-Amerika en in Zuid-Oost Azië. Word je in deze landen door een geïnfecteerde mug geprikt, dan komen er malariaparasieten in je lichaam. Deze parasieten veroorzaken de veelvoorkomende symptomen van malaria, zoals beschreven op deze pagina.

Op deze pagina lees je meer over deze sub-tropische ziekte, waar nog steeds onnodig toeristen aan sterven na een vakantie in één van bovenstaande gebieden. Zo lees je wat malaria precies is, wat de oorzaken zijn van malaria en wat de symptomen van malaria zijn. Zeker als je van plan bent om op vakantie te gaan naar één van bovenstaande gebieden of je hier net vandaan komt en klachten ervaart, is het verstandig om onderstaande tekst goed door te nemen.

Wat is malaria?

Zoals al eerder vermeld, is malaria een parasitaire infectieziekte. Deze infectieziekte komt voor in de rode bloedcellen en wordt veroorzaakt door malariaparasieten. Deze parasieten worden verspreid door de malariamug, een steekmug die geïnfecteerd is met malaria. Als je door een geïnfecteerde mug gestoken wordt, komen de parasieten in deze mug in je lichaam terecht.

In landen in Afrika, Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië is malaria één van de meest voorkomende infectieziekten, die al vele doden op zijn naam heeft staan. In Europese landen is malaria een importziekte, die men meeneemt na een vakantie of reis in één van bovengenoemde gebieden.

De oorzaak van malaria

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze parasiet wordt overgedragen naar de mens door een steek van een geïnfecteerde mug. De enige mug die de bacterie kan bevatten, is de zogeheten Anopheles-muskiet. In deze mug leeft de malaria parasiet in de maag van de mug, maar bij het steken van een mens kan de parasiet ook in het mensenlichaam terecht komen. Hier komt de parasiet in de lever terecht, waar de parasieten zich innestelen en vervolgens vermenigvuldigen. Op deze manier ontstaat er een ware invasie van parasieten in de rode bloedcellen van de bloedbaan, waardoor je last kan krijgen van vele vervelende klachten.

Uiteindelijk kunnen de besmette rode bloedcellen zelfs in de haarvaten terecht komen, waardoor deze verstopt raken. Hierdoor kan er geen bloed meer naar de hersenen getransporteerd worden, waardoor de patiënt in coma raakt. Zo kan malaria ook dodelijk zijn. En dit geldt niet alleen voor de landen waar malaria oorspronkelijk voorkomt, maar ook voor landen waar malaria voorkomt als importziekte. Iedereen kan overlijden aan malaria, indien er geen goede behandeling volgt om malaria te bestrijden.

Ongeboren baby’s kunnen malaria krijgen van hun moeder tijdens de zwangerschap. Hierdoor zijn zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen extra kwetsbaar voor malaria.

De symptomen van malaria

Er zijn verschillende soorten malaria, die van elkaar verschillen op het gebied van de parasiet die de ziekte veroorzaakt. De meest dodelijke vorm van malaria is malaria tropica. Als men bij deze vorm van malaria niet op tijd begint met een behandeling, kan men al binnen 48 uur overlijden. De andere drie vormen van malaria zijn minder heftig, maar dienen tevens behandeld te worden. Doet men dit niet, dan kunnen ook deze minder ernstige vormen van malaria dodelijk zijn. Zeker voor kwetsbare personen, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen, kan malaria echt een gevaar voor de gezondheid vormen.

De meeste symptomen van malaria treden twaalf dagen tot zes weken na de muggensteek op. Als patiënten niet worden behandeld voor malaria, treden er steeds terugkerende aanvallen van verschillende symptomen op. Dit zijn de volgende symptomen:

 • Hoge koorts
 • Koude rillingen
 • Anemie of bloedarmoede
 • Verwardheid
 • Gewrichtspijn
 • Spierpijn
 • Hoofdpijn
 • Geelzucht
 • Diarree
 • Vermoeidheid
 • Coma
 • Stuiptrekkingen bij kinderen
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Hevig zweten
Niets gevonden