Een melanoom is een agressief groeiende, kwaadaardige tumor. Er zijn verschillende soorten melanomen, waarvan de maligne melanoom of de lentigo maligna melanoom een minder agressieve vorm is. Deze melanoom groeit minder snel dan andere soorten melanomen en zaait zich daarom ook minder snel uit. Op deze pagina lees je meer over deze soort melanoom, zodat je weet waar je aan toe bent als er bij jou een maligne melanoom geconstateerd is.
Hoe ontstaat een maligne melanoom?
Een melanoom ontstaat in de pigmentcellen van de huid. De pigmentcellen bevinden zich in de opperhuid. Een melanoom kan overal op het lichaam voorkomen, maar er zijn wel voorkeurslocaties aan te wijzen waar vaker melanomen ontstaan. Bij vrouwen zijn deze voorkeurslocaties de benen en bij mannen is deze voorkeurslocatie de rug. Daarnaast kunnen melanomen tevens voorkomen op de armen, op het hoofd, in de hals en op de voetzolen, de handpalmen en zelfs de slijmvliezen.
Een melanoom ontstaat als cellen in het lichaam zich ongecontroleerd gaan delen. Hierdoor ontstaat er een ophoping van cellen, die blijft groeien. Deze ophoping van cellen wordt ook wel het gezwel of de tumor genoemd. Als de cellen zich blijven delen en blijven groeien, kunnen deze gaan woekeren en zich uitbreiden in omringend weefsel. Hierdoor kan het omringende weefsel aangetast worden. Daarnaast kan er tevens sprake zijn van uitzaaiing, maar omdat maligne melanoom een vrij langzaam delende melanoom is, is dit bij deze soort melanoom bijna nooit het geval. Het nadeel van een maligne melanoom is wel dat deze melanoom vaak op een groter oppervlakte voorkomt. Hierdoor is de ingreep om de melanoom te verwijderen vaak heftiger dan bij andere melanomen.
Risicofactoren voor het ontstaan van een maligne melanoom
Er zijn enkele risicofactoren aan te wijzen voor het ontstaan van een maligne melanoom. Deze risicofactoren zijn de volgende:
- Zonverbranding.
- Zonnebankgebruik.
- Een lichte huid, licht of rossig haar en lichte ogen, vaak in combinatie met sproeten.
- Het hebben van een groot aantal moedervlekken of onrustige moedervlekken. Onrustige moedervlekken zijn ongelijkmatig van vorm, formaat en kleur.
- Erfelijke aanleg.
Bij wie komt een maligne melanoom voor?
Maligne melanomen komen voornamelijk voor bij mensen van 65 tot 70 jaar. Vrouwen hebben meer kans op deze ziekte dan mannen en kinderen hebben bijna geen kans om deze ziekte te krijgen. Komen melanomen in de familie voor, dan is de kans groter dat je te maken krijgt met een melanoom. In dit geval is het dan ook verstandig om contact op te nemen met je arts, zodat je er op tijd bent als ook jij een melanoom hebt.
Controleer je huid regelmatig
Door je huid goed in de gaten te houden, heb je veranderingen in de huid direct in de gaten en kun je dus direct contact opnemen met de huisarts als er sprake is van een ongewone verandering in de huid. Op deze manier kun je direct actie ondernemen als het gaat om een maligne melanoom en blijft de schade beperkt.
Het controleren van de huid hoeft niet iedere dag, maar het wordt wel aangeraden om eens per twee of drie maanden goed te kijken naar de huid. Hierbij dien je te letten op:
- Een ongelijkmatige toename in grootte of dikte van een moedervlek.
- Een verandering van de kleur van een moedervlek.
- Een verandering in de omtrek van een moedervlek, waarbij randen bijvoorbeeld onregelmatig worden.
- Jeuk aan een moedervlek.
- Een bloedende moedervlek (spontaan).
- Een moedervlek met een zweertje of korstje.
Dit zijn namelijk veelvoorkomende symptomen van een maligme melanoom. Herken je één of meerdere van deze symptomen bij jezelf, neem dan contact op met je huisarts.