Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Meningeoom

Een meningeoom is een goedaardige tumor, die voorkomt in de schedel of in de wervelkolom. In de meeste gevallen is en blijft deze tumor goedaardig, maar in enkele zeldzame gevallen kan de tumor zich ook ontwikkelen in een kwaadaardige tumor. Daarom is het tijdig ontdekken en behandelen van een meningeoom erg belangrijk. Om een meningeoom op tijd te kunnen ontdekken en behandelen, is meer kennis nodig over deze aandoening.

Daarom lees je op deze pagina meer over meningeomen. Zo lees je wat een meningeoom is, wat de oorzaken van meningeomen zijn en wat de symptomen van meningeomen zijn. Deze informatie kun je gebruiken om voor jezelf te bepalen of je jezelf herkent in deze aandoening. Is dit het geval, dan kun je vervolgens direct actie ondernemen.

Wat is een meningeoom?

Zoals al eerder vermeld, is een meningeoom een goedaardige tumor in de schedel of in de wervelkolom. Deze tumor groeit vanuit het hersenvlies of het ruggenmergvlies, wat betekent dat de tumor overal kan voorkomen waar hersenvlies of ruggenmergvlies zit. Meningeomen groeien erg langzaam en kunnen zo groot worden als een vuist. Daarnaast kunnen meningeomen maximaal 500 gram wegen en voelen de tumoren sponsachtig en week aan. Bij oudere mensen met een meningeoom, kan deze harder aanvoelen. Dit komt door de verkalking van het meningeoom.

Negentig procent van de meningeomen zijn goedaardig. Dit betekent dat de tumor niet uitzaait en alleen in de hersenen of de wervelkolom blijft zitten. Bij acht procent van de mensen met een meningeoom kan de tumor wel uitzaaien, maar dit alleen op plaatsen waar hersenvlies zit. Bij ongeveer twee procent van de mensen met een meningeoom, is er sprake van een kwaadaardige tumor. Bij deze mensen kan de tumor dus wel uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam.

Van alle hersentumoren is ongeveer twintig procent een meningeoom. Verder komen meningeomen meer voor bij vrouwen dan bij mannen en ontstaan de meeste meningeomen tussen het 35e en 50e levensjaar.

Wat is de oorzaak van een meningeoom?

De precieze oorzaak van het ontstaan van een meningeoom is helaas onbekend. Wel is bekend dat een meningeoom in de dekcellen van het spinnewebvlies van de hersenen en het ruggenmerg ontstaat. Hoe dit precies gebeurt en waarom sommige mensen wel een meningeoom krijgen en andere mensen niet, is dus helaas onduidelijk.

Wat zijn de symptomen van een meningeoom?

Omdat een meningeoom langzaam groeit, ontstaan de symptomen van een meningeoom erg langzaam. Je kan een meningeoom dus zeker een sluipende aandoening noemen, die niet direct ontstaat en waar je ook niet direct de gevolgen van ondervindt.

Als de tumor eenmaal is gegroeid, ontstaat er verhoging van de druk in het hoofd. Hierdoor krijg je uiteindelijk last van klachten, zoals:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Braken

Daarnaast kunnen er tevens klachten ontstaan omdat de tumor op een bepaalde plaats in de schedel zit. Hierdoor kun je te maken krijgen met psychische stoornissen, spraakstoornissen, verlammingsverschijnselen, dubbel zien en epileptische aanvallen. Welke symptomen je hiervan ervaart, is dus afhankelijk van de plaats van de meningeoom. Ook kan er een waterhoofd ontstaan, als er sprake is van een lokalisatie bij de kleine hersenen. Is dit het geval, dan kan de circulatie van het hersenvocht verstoord worden, waardoor je een waterhoofd krijgt.

Tot slot kun je last krijgen van druk op het ruggenmerg, als een meningeoom in de wervelkanaal groeit. Symptomen van deze verhoogde druk op het ruggenmerg, zijn de volgende:

  • Verlammingsverschijnselen
  • Gevoelsstoornissen onder het nivmeau van de tumor

Welke symptomen je ervaart, is dus geheel afhankelijk per persoon. Dit verschilt namelijk van de plaats van de meningeoom en de omvang van de meningeoom.

Niets gevonden