Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ontsteking in de mond

Een ontsteking in de mond wordt ook wel stomatitis genoemd. Dit is een ontsteking van het mondslijmvlies, bijvoorbeeld door een bacterie, virus of schimmel. Door de ontsteking raakt het mondslijmvlies geïrriteerd en kan men pijn ervaren. Een ontsteking in de mond kan plaatsvinden op het gehemelte, het wangslijmvlies, de speekselklieren, de tong, het tandvlees en aan de binnenzijde van de lippen. Echter, als er sprake is van een ontsteking van de tong of een ontsteking van het tandvlees, wordt er niet meer gesproken van stomatitis maar van aparte aandoeningen.

De oorzaken van een ontsteking in de mond

Een ontsteking in de mond ontstaat in de meeste gevallen omdat er een bepaalde wond in de mond zit, waar vervolgens micro-organismen in gaan zitten. Zo kun je last hebben van een wondje in de mond door een slecht passend kunstgebit, door te hard poetsen of door op je wang of lip bijten.

De micro-organismen die in het wondje kunnen gaan zitten, kunnen verschillende soorten micro-organismen zijn. Zo kan er een schimmel in de wond gaan zitten, maar kan er ook een virale infectie in de wond nestelen. Daarnaast kan er ook een bepaalde bacterie in de wond gaan zitten, waardoor deze gaat ontsteken.

Iedereen kan een ontsteking in de mond krijgen als er sprake is van een wondje in de mond en een besmetting met bacteriën, schimmels of virale infecties. Ontstekingen in de mond komen dan ook vrij veel voor en zijn zeker niet zeldzaam. Wel zijn er enkele risicogroepen aan te wijzen, die meer kans hebben op een ontsteking in de mond dan andere mensen. Dit zijn mensen met een verminderde weerstand, mensen die bepaalde medicijnen slikken (antibiotica, steroïden) en mensen die een bepaalde aandoening hebben, waardoor zij meer risico lopen om een ontsteking in de mond te ontwikkelen. Aandoeningen die een vergrote kans op een ontsteking in de mond met zich meebrengen, zijn aandoeningen als leukemie en diabetes. Daarnaast kan er ook sneller een ontsteking in de mond ontstaan als men te weinig ijzer, vitamine B12 of foliumzuur binnenkrijgt of als men te veel snoep en zoetigheid eet, waardoor er tandplak ontstaat. Tot slot kan het risico op een mondontsteking ook groter zijn als men rookt, omdat er bij rokers dagelijks giftige stoffen door de mond gaan.

De symptomen van een ontsteking in de mond

Er zijn enkele symptomen waar een ontsteking in de mond gemakkelijk aan te herkennen is. Dit betreft de volgende symptomen:

  • Slijmvlies en tandvlees dat gemakkelijk bloedt, bijvoorbeeld bij het poetsen van de tanden of zelfs zonder enige aanleiding.
  • Blaasjes en kloofjes in en rond de mondholte. Deze kunnen ook op de lippen komen.
  • Een droge mond.
  • Een gevoelige mond met roodgekleurd slijmvlies.
  • Roodgekleurd, teruggetrokken en/of gezwollen tandvlees.
  • Zweertjes.
  • Blaasjes.
  • Aften.
  • Dikker en plakkeriger speeksel.
  • Gebitsklachten.
  • Een stinkende adem.
  • Koorts.

Treden bij jou enkele of vele van bovenstaande symptomen op en herken je jezelf in bovenstaande beschrijving? Dan is de kans aanwezig dat je een mondontsteking hebt. Deze ontsteking moet vanzelf weer over gaan, maar het kan verstandig zijn om de vordering van de mondontsteking goed in de gaten te houden. Gaat de mondontsteking niet over of wordt deze alsmaar erger, dan kan een bezoek aan de dokter een goede aanrader zijn.