Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Platvoeten

Als je platvoeten hebt, heb je geen gewelf (boog), in het midden van de voet. Het gewelf is de boog aan de binnenzijde. De hiel is naar buiten gekanteld. Aangezien deze afwezig is, raakt je hele voetzool de grond. De gehele onderkant van je voet komt dus op de grond terecht.

Bij iemand zonder platvoeten raakt de voet alleen met de hiel, de tenen, de voervoet en de buitenste voetrand de grond. Bij een persoon met een platvoet, staat de hiel veel meer naar buiten. Er worden twee types van platvoeten onderscheiden . Dit zijn de soepele platvoet en starre (contracte) platvoet. Als je een soepele platvoet hebt, dan neemt de boog een normale vorm aan als je gaat zitten of op je tenen gaat staan. Bij een zeldzamere, starre platvoet is dit niet het geval.

Kinderen en platvoeten

Een soepele platvoet, is meestal de oorzaak van onvoldoende spierspanning in het onderbeen en de voet. Dit is vaak zo bij kinderen. Jonge kinderen hebben platvoeten, omdat ze zo meer stabiliteit hebben bij het leren lopen. Na het zesde jaar groeit de voet vanzelf in een normale stand.

Volwassenen

Onder de volwassenen heeft drie procent last van platvoeten. Als je ouder wordt, kun je last krijgen van doorgezakte voeten. Hierbij zakt je voetboog door. De oorzaak hiervan is overbelasting door sporten of andere activiteiten, een verkeerde stand van de benen, reuma of slappe spieren. Verder kan overgewicht ook een rol spelen. Soms is een operatie noodzakelijk.

Klachten platvoeten

Bij kinderen geven platvoeten doorgaans geen klachten. Dit is echter wel zo bij volwassen met extreem soepele of starre platvoeten. Veel voorkomende klachten zijn dan:

  • Pijn
  • Moe
  • Krampen
  • Veranderende lichaamshouding

Door platvoeten heb je vaak pijn aan de voetzool. Deze pijn kan weer verder uitstralen naar de enkels, benen, heupen en de rug. Hierdoor word je ook weer sneller moe als je een langere tijd loopt of staat. Ook heb je geregeld last van krampen onderaan je voet.

Andere lichaamshouding

Platvoeten kunnen ook nog eens leiden tot een andere lichaamshouding. De bekken kantelen zich dan naar voren, iets dat weer extra spanning op de spieren en pezen geeft. Hierdoor heb je ook weer meer kans op rugklachten en hoofdpijn. Vaak kan fysiotherapie hierbij helpen. De fysiotherapeut kan dan onderzoeken of je je lichaamshouding kunt corrigeren. Bij kinderen met soepele platvoeten, is een behandeling meestal niet nodig. Dit komt, omdat de voeten vaak nog goed groeien. Ook volwassenen hebben nauwelijks last van klachten.

Ga naar de huisarts

Heb je continu pijn aan je voeten? Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Met behulp van een aantal testen, kan deze bepalen of je soepele of contracte platvoeten hebt en welke behandeling je nodig hebt. Of een behandeling nodig is, hangt weer af van de ernst van de klachten. Er zijn verschillende mogelijkheden om platvoeten te behandelen. Welke behandeling er wordt toegepast hangt weer af van het voetprobleem. Een soepele platvoet vraagt weer om een andere behandeling dan die van een starre platvoet. Vaak kunnen corrigerende steunzolen al verlichting geven. Deze verdelen de druk beter. Verder vormen speciale braces of op maat gemaakte beugels ook een uitkomst.

Ibuprofen

Als je veel last hebt van pijn in je voeten, dan kan ibuprofen de pijn wat verzachten. Verder kan het ook helpen om met ijs te koelen. Echter, hiermee pak je de oorzaak natuurlijk niet aan. Je verlicht er alleen je pijnklachten mee.

Een operatie

Soms is een operatie de enige oplossing om de voeten te corrigeren en de pijnklachten weg te nemen. Deze operatie wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Deze corrigeert de vorm van de voet, zodat de platvoeten verdwijnen. Het is dan mogelijk om weer normaal en pijnloos te lopen. Vaak is het wel nodig om aangepaste schoenen te blijven dragen.

Als een operatie nodig is, worden de geopereerd met een speciale operatietechniek. Een voorbeeld van een operatietechniek is artrodese. Hierbij worden één of meerdere gewrichten in je voeten of je enkels vastgezet. Een andere techniek is een verplaatsing van de pees. Een deel van je pees wordt dan verplaatst naar een andere pees om deze te versterken. Andere mogelijkheden zijn excisie, synovectomie of osteotomie. Bij excisie wordt het bot verwijdert, bij synovectomie wordt de peesschede schoongemaakt en bij osteotomie wordt het bot weer in een lijn gebracht.

Controleren of je platvoeten hebt

Wil je weten of je platvoeten hebt? Dan kun je dit zelf ook vaststellen. Dit kun je doen door naar je voetafdruk te kijken. Bij een normale voet, zie je een inkeping tussen je voorvoet en je hiel. Als je een platvoet hebt, dan zie je deze inkeping niet. Je voet laat dan een complete afdruk achter.