Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verstopping Dikke Darm

Een verstopping in de dikke darm, constipatie dus, maken we allemaal wel een keer mee. Natuurlijk is de mate waarin de constipatie voorkomt afhankelijk van de gesteldheid van je dikke darm. Ook zijn je eet en drink gewoonten bepalend voor de mate waarin je een dergelijke verstopping kunt ontwikkelen. Het is wel een lastige aandoening want behalve dat je buikpijn of buikkrampen krijgt is er ook de kans op flatulentie, dat is niets meer of minder dan ongewenst scheten laten. Dat laatste is vanzelfsprekend nogal gênant, zeker in gezelschap.

Oorzaken van verstoppingen in je dikke darm

Er zijn een groot aantal oorzaken aan te wijzen die kunnen leiden tot constipatie in de dikke darm. Elke oorzaak heeft natuurlijk ook een eigen en aparte behandeling nodig. Die behandeling kan uit medicatie bestaan maar ook uit een veranderde levensstijl. Een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van constipatie:

Wat te doen bij een medische oorzaak van verstopping

Als je met je klachten over constipatie naar je huisarts gaat kan de huisarts je verwijzen naar een specialist. De specialist zal een maag en darm onderzoek doen en vanuit de resultaten kijken of er geen afwijkingen in je maag of dikke darm aanwezig zijn. Mocht dat het geval zijn dan kan een operatie de oplossing zijn. Door de afwijkingen weg te nemen kunnen de maag en darmen weer langzamerhand normaal functioneren. Dat betekent ook dat je klachten in verband met constipatie zullen verdwijnen of in ieder geval aanzienlijk zullen verminderen.

Verstoppingen door verkeerde leefgewoonten

Het is een bekend feit dat onze maatschappij steeds meer kinderen voortbrengt met overgewicht. Dat overgewicht kan op latere leeftijd tot allerlei lichamelijke klachten zoals constipatie leiden. Ook hebben je gewrichten uiteraard veel te lijden van overgewicht. Hoe gek het ook klinkt maat onze consumptie maatschappij die tot dit overgewicht heeft geleidt heeft aan de andere kant ook een toename van het aantal sportscholen veroorzaakt. Het lijkt soms wel of er op elke hoek van de straat een sportschool aanwezig is. Daarom is het niet zo moeilijk of lastig om gebruik te maken van de faciliteiten van een sportschool om overgewicht tegen te gaan.

Blijf bewegen

Bij vrijwel elke sportschool krijg je volop de gelegenheid om te werken aan een gezond lichaam. De oefeningen die je op de sportschool zult gaan doen zijn door de specialisten van de sportschool helemaal op jouw eigen situatie gericht. Met een uitgebalanceerd programma krijg je je eigen lichaam weer in vorm en vermijd je de oorzaak van verstoppingen. Voeg daarbij een goed dieet en een uitgekiende samenstelling van je maaltijden en je zult merken dat je je beter gaat voelen.

Behandeling van verstoppingen of constipatie met een laxeermiddel

Behalve gezond en sportief leven zijn er ook andere methoden of de klachten in verband met verstoppingen tegen te gaan. Het gebruik van medicijnen is een mogelijk oplossing. Veel voorkomend in dit geval is het gebruik van een laxeermiddel. Een laxeermiddel zorgt er voor dat de dikke darm zachter wordt waardoor de doorstroming in de dikke darm beter wordt. Er zijn een aantal soorten laxeermiddelen verkrijgbaar:

  • Het laxeermiddel dat er voor zorgt dat de ontlasting dunner wordt. Tegelijkertijd worden de darmen geprikkeld en zal de ontlasting weer als normaal op gang komen.
  • Een laxeermiddel kan ook vocht vasthouden en zo uitdroging voorkomen. Hoe vochtiger de ontlasting is hoe makkelijker de ontlasting op gang komt.
  • Een laxeermiddel dat de ontlasting zachter maakt en waardoor er dus minder druk op der darmen terecht komt.

Tegelijkertijd met het gebruik van een laxeermiddel is het raadzaam om je eetpatroon aan te passen. Verkeerd eten en te snel eten kan grote gevolgen hebben die kunnen leiden tot constipatie.

Andere therapieën om constipatie te behandelen

Een hele andere vorm van behandeling van constipatie is de toepassing van hypnotherapie. Een hypnotherapeut kan een patiënt die onder hypnose verkeerd leren om de oorzaak van constipatie te verminderen of zelfs te vermijden. Omdat een mens onbewust veel invloed kan hebben op zijn eigen lichaam is deze vorm van behandeling weliswaar indringend maar ook zeer effectief. Een andere vorm van een behandeling is de toepassing van bekkenbodemfysiotherapie. Door de bekkenbodemspieren te ontlasten van druk kan een verstopping worden voorkomen.

Niets gevonden