Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waterwratten

Waterwratten komen vooral veel voor bij kinderen. In principe kunnen ze geen kwaad en zijn ze vooral heel vervelend. Uiteindelijk gaan de meeste waterwratten zonder enige complicaties weg. Soms wil je liever niet wachten tot ze vanzelf weggaan. Gelukkig bestaan er verschillende behandelingen, waarmee je de wratten sneller weg kan halen. Het is wel belangrijk dat dit voorzichtig gebeurt zodat er geen nieuwe wratten op nieuwe plekken ontstaan.

De oorzaken van waterwratten

Een waterwrat wordt in principe veroorzaakt door het molluscum contagiosum virus. Het is een zeer besmettelijk virus dat alleen al door aanraking kan worden overgedragen. Dit is meteen de reden dat veel kinderen in de leeftijdscategorie van 1 tot 5 jaar er vaak last van hebben. Kleine kinderen hebben vaak een wat intensiever huidcontact waardoor ze het virus oplopen of opnieuw geïnfecteerd worden. Niet alleen kinderen kunnen last krijgen van het virus. Volwassenen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van waterwratten doordat ze een verlaagde weerstand hebben en opnieuw ermee in aanraking komen. Op oudere leeftijd kan het ook voorkomen door onveilig geslachtsverkeer.

Symptomen waterwratten

  • Waterwratten kunnen overal voorkomen op het lichaam.
  • Vleeskleurige bolletjes.
  • De bolletjes zijn klein, vast en glad.
  • Aanraking doet niet pijn.
  • De wratten zijn tussen de 2 en 5 millimeter groot.
  • Soms groeien ze samen tot plakkaten.
  • Ze jeuken niet.
  • Bij kinderen kan er als bijwerking eczeem rond de wratjes ontstaan.
  • In het midden van de wratten zit vaak een kuiltje.
  • Soms raakt de huid eromheen ontstoken. De huid wordt dan rood en schilferig.
  • Als het wratje rijp is dan kan je er een witte substantie uitdrukken.
  • Het duurt zes tot twaalf weken voor een wratje rijp is.

Behandeling waterwratten

In principe ontwikkeld het lichaam zelf een immuunsysteem tegen de waterwratten. Het duurt wel even tot dit systeem zo ver is om de wratten echt te laten verwijderen. Gemiddeld kan het 6 tot 8 weken duren voor het immuunsysteem sterk genoeg is om de waterwratten vanzelf te laten verdwijnen. Heel soms heeft het lichaam zelfs een paar jaar nodig om de aandoening te overwinnen. Als de wratten vanzelf verdwijnen zonder enige behandeling dan hou je er gegarandeerd geen litteken aan over. Nog een voordeel is dat het kind zelf antistoffen aangemaakt heeft. Dit betekend dat de kans op een nieuwe besmetting in de toekomst klein is.

Als je niet langer kan wachten dan is het mogelijk om wratten op een andere manier te behandelen. Het nadeel is dat je wratjes met bepaalde methodes wel kan weghalen, maar het virus wordt zo niet bestreden. Er is dus een kans dat de wratjes terugkomen. De kans op littekens is tevens ook groter door het behandelen van de waterwratten. Het is dus het slimste om verspreiding te voorkomen en je lichaam zelf het virus te laten overwinnen.

Waterwratten voorkomen is belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen. Je lichaam kan zo zelf het virus bestrijden bij de wratten die er wel zijn. Het is belangrijk dat je niet aan de wratten gaat krabben of pulken. Raak je per ongeluk toch een wratje aan tijdens het wassen of iets dergelijks? Probeer dan je handen goed te wassen en ook onder je nagels alles proper te houden. Heb je last van jeuk door de waterwratten? Ga dan niet lopen krabben en strooi er wat menthol op. Gebruik tevens tijdens het afdrogen na het douchen aparte handdoeken om verspreiding binnen het gezin te voorkomen. Probeer vooral kinderen onder elkaar even niet meer te laten aanraken om besmetting onder elkaar te voorkomen.

Gaat een waterwrat open? Dan is deze zeer besmettelijk en loop je het risico op een ontsteking. Het is belangrijk om een open waterwrat direct te behandelen. Ontsmet het wratje met jodium en sluit deze af met een pleister zodat er geen virus meer kan vrijkomen.

Niets gevonden