Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Deze voeding verbetert je geheugen

Anja
2 min read

Het geheugen en de hersenen in het algemeen, is iets wat wetenschappers al lang bezighoudt. In je geheugen bevinden zich alle herinneringen, mooie en minder mooie, emoties, handelingen etc. Reden genoeg om het geheugen in topvorm te houden! Hoe houd je je geheugen in conditie? En kun je hem verbeteren?

Gecompliceerd fenomeen

Het geheugen is een gecompliceerd deel in de hersenen. Je kunt het niet strak aanwijzen waar het ligt. Het is lastig om precies vast te pinnen hoe het werkt, wat het nodig heeft en wat er precies gebeurt. Wetenschappers weten echter dat de keuzes die iemand maakt in zijn leven van daadwerkelijke impact zijn op het geheugen. Voldoende slaap, bijvoorbeeld. Slaap heeft een positief effect op het geheugen en helpt sneller te denken. Slaapt iemand echter slecht, dan is het geheugen ook minder sterk.

Houd je geheugen fit

Je kunt zelf veel doen om het geheugen (en je hersenen in het algemeen) te verbeteren. Mentale trucs zoals lijsten, ezelsbruggetjes en visualisatie zijn allemaal sterke opties. Tevens is het oplossen van puzzels, sommen en het spelen van bijvoorbeeld Yahtzee een ware braintrainer.

Daarnaast helpt voeding enorm om de conditie van het geheugen op peil te houden. Het geheugen is grotendeels afhankelijk van vitamine B1. Zie het als brandstof voor een auto. Als hij nog maar weinig brandstof heeft, begint de auto steeds minder goed te rijden. Als de tank leeg is, stopt de auto. Dat gebeurt ook met B1, zij het minder extreem. Een aanhoudend tekort aan vitamine B1 heeft verschrikkelijke geheugenziektes tot gevolg: het syndroom van Korsakoff, alzheimer, dementie.

Leef gevarieerd, gezond en actief

Gelukkig zul je in een gezond dieet niet snel een tekort aan vitamine B1 krijgen. De vitamine zit namelijk in veel voedingsstoffen die je dagelijks eet. Voeding die rijk is aan vitamine B1, verbetert dan ook je geheugen. Denk aan erwten, brood, muesli, ontbijtgranen, witte bonen en bruine bonen.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…